Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Psychologen bieden Therapieland aan

Patiënten zijn enthousiast over e-Health platform

Gepubliceerd op: 06 januari 2022

In het Slingeland Ziekenhuis werken negen psychologen. Sinds kort bieden zij patiënten, naast de consulten, Therapieland aan. Dit is een zogeheten e-Health platform voor mensen met een psychische hulpvraag. “Patiënten geven aan dat het meerwaarde biedt”, zegt klinisch psycholoog Ulrike ter Braak.

De patiënten die met een hulpvraag bij één van de psychologen van het Slingeland Ziekenhuis komen, zijn verwezen door de medisch specialisten. “We merken dat de medisch specialisten steeds meer patiënten naar ons verwijzen”, zegt Ulrike ter Braak. “Dat komt doordat zij steeds beter de weg naar ons weten te vinden. En er zijn steeds meer mensen met psychische klachten. We zien in de samenleving dat het aantal mensen met klachten als somberheid, angst en stress toeneemt. Dat was voor de coronacrisis al het geval. Maar deze heeft dat nog verergerd.” Het wordt daardoor steeds drukker voor de psychologen. “We willen de mensen snel en goed helpen. We wisten van het bestaan van Therapieland. En we wisten ook dat andere ziekenhuizen daar goede ervaringen mee hebben. Sinds september bieden we onze patiënten, naast de gesprekken op onze poli, Therapieland aan. Daar krijgen we goede reacties op. Patiënten zeggen echt meerwaarde te ervaren.”

‘We zien in de samenleving dat het aantal mensen met
klachten als somberheid, angst en stress toeneemt’

Klinisch psycholoog Ulrike ter Braak

Professioneel platform

Wat is Therapieland precies? “Het is een zogeheten e-Health platform”, legt Ulrike ter Braak uit. “Eenvoudig gezegd: een website die gezondheidszorg op afstand levert. In het geval van Therapieland aan mensen met een psychische hulpvraag. Wij bieden onze patiënten bepaalde modules aan binnen Therapieland. Daarin wordt bijvoorbeeld extra uitleg gegeven, in teksten en in filmpjes. Ook kunnen patiënten er oefeningen doen. Therapieland is aanvullend op de gesprekken die zij hebben met de psycholoog in het Slingeland Ziekenhuis. Het vervangt de gesprekken niet.” Therapieland is een professioneel platform, benadrukt Ulrike ter Braak. “Het is zeer uitgebreid en de modules zijn goed gemaakt.”

“Therapieland is aanvullend op de gesprekken die zij hebben met de psycholoog in het Slingeland Ziekenhuis. Het vervangt de gesprekken niet.”

Per patiënt bekijken

Een patiënt mag maximaal twintig jaar lang gebruik maken van de modules die zijn toegewezen. “We bekijken per patiënt welke modules het beste passen. Die stellen we dan beschikbaar”, aldus Ulrike ter Braak. Ze illustreert met een voorbeeld. “Ik begeleid bijvoorbeeld een patiënte die behandeld is voor borstkanker. Onze consulten richten zich op verwerking en op de angst voor terugkeer van de ziekte. Daarnaast doet de patiënte de module ‘beter slapen’ op Therapieland. Die doet ze zelfstandig. Wel bekijk ik haar huiswerkopdrachten en kunnen we daarover mailen.” Andere patiënten doen modules die betrekking hebben op bijvoorbeeld omgaan met pijn, piekeren en stoppen met roken. “Overigens is het qua privacy goed geregeld. Daar hoeven patiënten zich geen zorgen over te maken”, merkt Ulrike ter Braak op.

Voor alle leeftijden

Het is nu een paar maanden geleden dat de psychologen van het Slingeland Ziekenhuis Therapieland zijn gaan aanbieden. “Dat is natuurlijk nog maar kort”, weet Ulrike ter Braak. “Maar we merken nu al dat patiënten enthousiast zijn. Ze doen het naast de consulten die ze hier krijgen, op momenten die ze zelf kiezen. Daardoor hebben patiënten ook meer regie. We wisten dat Therapieland gebruiksvriendelijk is en dat horen we ook terug van patiënten. Het is geschikt voor alle leeftijden, van jong tot oud. We zijn blij dat we dit nu mogen aanbieden.”

Nieuwsgierig naar Therapieland? Neem dan een kijkje op www.therapieland.nl.

Laatst bijgewerkt op: 02 mei 2022

Direct naar

De entree van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis
Ontwerp nieuwe Slingeland Ziekenhuis is efficiënt en praktisch