Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Resultaten studie kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten veelbelovend

Slingeland Ziekenhuis werkte mee aan onderzoek

Gepubliceerd op: 05 maart 2024

Mensen met diabetes type 1 proberen iedere dag om hun bloedsuiker binnen de gezonde waarden te houden. De kunstmatige alvleesklier levert deze patiënten betere bloedsuikerwaarden en een betere kwaliteit van leven op. Dat is de conclusie van een grootschalig internationaal onderzoek naar deze Nederlandse uitvinding, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ook het Slingeland Ziekenhuis was een van de 8 ziekenhuizen die deelnam aan het baanbrekende onderzoek.

De kunstmatige alvleesklier, bedacht door de Nederlandse machinebouwer Robin Koops (uit Goor), is een apparaatje met een pomp die twee hormonen regelt in het lichaam: insuline en glucagon. Een gezonde alvleesklier maakt deze twee hormonen: insuline om de bloedsuiker te verlagen en glucagon om deze te verhogen.  Aan RTV Oost vertelt Koops: “De pomp is een soort gas- en rempedaal ineen voor de hormonen.” Daarmee voorkomt het dus te hoge en te lage bloedsuikerwaarden, waardoor deze veel stabieler worden. Als diabetespatiënt denk je zelf altijd na over je eten, over je beweging en de hoeveelheid insuline die je moet spuiten. Met de kunstalvleesklier hoeft de patiënt zelf niets te doen, het kastje stuur zelf direct bij als dat nodig is.

Vanuit het Slingeland Ziekenhuis hebben 12 patiënten aan deze studie meegedaan. In totaal deden meer dan 75 mensen tussen de 18 en 75 jaar mee aan het onderzoek. Zij testte het apparaatje een jaar lang. De resultaten zijn veel belovend, zorgverleners, onderzoekers en patiënten zijn enthousiast. Deelnemers hebben lagere bloedsuikers en minder hypo’s dan mensen met een gewone insulinepomp. De kans op complicaties neemt af als de waarden stabieler blijven.  Ook het Diabetes Fonds is nauw betrokken bij de ontwikkeling. Zij zien de kunstmatige alvleesklier als een belangrijke innovatie voor mensen met diabetes type 1.

Laatst bijgewerkt op: 08 april 2024

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond