Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Slingeland met crisisoefening goed voorbereid op noodsituatie

Gepubliceerd op: 05 maart 2024

Zaterdag 2 maart oefenden ongeveer 120 medewerkers van het Slingeland Ziekenhuis het Ziekenhuis Rampen opvangplan (ZIROP). Deze oefening had als doel om het ziekenhuis voor te bereiden op een grootschalig incident waarbij in korte tijd veel zwaar- en lichtgewonden patiënten moeten worden opgevangen. Aandacht was er niet alleen voor het adequaat verlenen van acute zorg, maar ook voor de opvang van familie en verwanten. 

Het scenario waarmee we aan de slag gingen, had te maken met een groot evenement. Tijdens de Zwarte Cross is één van de motorcrossers uit de bocht gevlogen en in het publiek beland. Zo’n 30 festivalbezoekers raakten hierbij gewond en werden naar de Spoedeisende Hulp gebracht. De omstandigheden op de Spoedeisende Hulp werden bemoeilijkt doordat er ook een toestroom was van bezorgde familie en verwanten. Hiervoor werd familieopvang ingericht in het Houtkamp College aan de Ruimzichtlaan.

Nuttig en leerzaam

Crisiscoördinator Bert Wierenga van het Slingeland Ziekenhuis kijkt tevreden terug op de oefening: “Het was een nuttige en waardevolle ochtend. We hebben gezien dat onze collega's adequaat kunnen handelen in een rampsituatie en we goed voorbereid zijn op een dergelijk scenario. Het mooie aan zo’n oefening is dat je snel ziet wat werkt en wat niet werkt. Daar leren we van en kunnen we onze protocollen op aanscherpen. Daar is deze oefening ook voor bedoeld.” Een groot deel van het ziekenhuis was betrokken bij de oefening: van Spoedeisende Hulp, beveiliging en receptie tot medische psychologie, geestelijke verzorging, fysiotherapie en techniek. Daarnaast deed een grote groep lotusslachtoffers mee van de Lotuskring Zieuwent. Dit zijn acteurs die vol overtuiging de rol van slachtoffers spelen om de noodsituatie zo echt mogelijk te laten voelen.

Samenwerking

De crisisoefening is voorbereid in samenwerking met de Acute Zorgregio Oost. Om de oefening zo realistisch mogelijk te maken, werkten tevens de gemeente Doetinchem en de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) en de ambulancedienst mee aan de oefening. Ook deden leerlingen van de opleiding Beveiliging van het Graafschap College vrijwillig mee in de rol van familie of andere verwanten. Tot slot was de Feestfabriek (organisator Zwarte Cross) aanwezig om de processen in het ziekenhuis te observeren, zodat zij daar eventueel hun eigen organisatie rekening mee kunnen houden.

Fotoreportage

Fotograaf Toon Hendriks maakte een fotoreportage van deze oefening. Bekijk deze hieronder.

Laatst bijgewerkt op: 05 maart 2024

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen