Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Samenwerking met Bartiméus

Bartimeus: Voor goede zorg aan mensen met visuele beperking

Gepubliceerd op: 06 december 2022

Sinds 2011 is er een officiële samenwerking tussen het Slingeland Ziekenhuis en Bartiméus. Bartiméus ondersteunt mensen die blind of slechtziend zijn. Door deze samenwerking krijgt de patiënt met een visuele beperking optimale zorg.

Speciaal spreekuur

Het Slingeland Ziekenhuis houdt éénmaal per maand een spreekuur met een zogenaamde 'low vision specialist'. Dit spreekuur is speciaal voor de patiënt met een visuele beperking en in bezit van een verwijzing van de oogarts. De low visionspecialist bekijkt welk hulpmiddel geschikt is voor de patiënt met de desbetreffende oogaandoening. 

Meer informatie over de low vision specialist: Ergra Low Vision.

Contact met Bartiméus

Bartiméus is ook voor andere hulpvragen van de patiënt, bijvoorbeeld op het gebied van zelfverzorging, mobiliteit, computergebruik of hobby’s en activiteiten. Bartiméus biedt ondersteuning op alle levensgebieden. 
De patiënt kan via een gesprek worden geïnformeerd en vragen stellen zonder dat daar al een verwijzing voor nodig is. De oogarts, de low visiospecialist maar ook de patiënt zelf, kan daarvoor een verzoek indienen via het mailadres klantadvies@bartimeus.nl. De patiënt komt in contact met de klantadviseurs die samen met de patiënt nagaat wat Bartiméus kan betekenen.

Bartiméus

Het hebben van een visuele beperking heeft een grote impact op het dagelijkse leven; op het werk, bij leren, bij vrijetijdsbesteding, bij mobiliteit, bij veel zaken speelt het gezichtsvermogen een rol. Wanneer dit verslechtert, kunnen hulpmiddelen en aanpassingen dé oplossing zijn. Alleen het voorschrijven en verstrekken van een hulpmiddel helpt de slechtziende patiënt niet.

Bartiméus gaat in op de vragen van de patiënt: Hoe kan iemand met een visuele beperking het hulpmiddel het beste gebruiken? Welke activiteiten zijn nog passend en waar moet naar alternatieven gezocht worden? Hoe maak je met een visuele beperking gebruik van het openbaar vervoer? En welke aanpassingen zijn er nodig als het gaat om werken en studeren? Op al deze vragen heeft Bartiméus een passend en persoonlijk antwoord.
Ine Woudstra, werkzaam bij Bartiméus: ”Wij zoeken naar de beste vormen van ondersteuning voor cliënten. En wij werken volgens de laatste inzichten en zijn daarbij voortdurend op zoek naar verbeteringen. Bartiméus is daarom erg blij met het speciale spreekuur in het Slingeland Ziekenhuis. Wij kunnen patiënten van het ziekenhuis die een verwijzing hebben, nu vrijblijvend en kosteloos van advies voorzien.”

Bartiméus is specialist op het gebied van wonen, werken, leren en leven met een visuele beperking. Door de samenwerking met het Slingeland Ziekenhuis is een grote meerwaarde gecreëerd voor de patiënt die behoefte heeft aan begeleiding vanuit Bartiméus.

Kijk voor meer informatie op www.bartimeus.nl of bel de Bartiméus Infolijn: tel.: 088-88 99 888 (€ 0,05 p/m).

Laatst bijgewerkt op: 08 december 2023

Direct naar

shutterstock-712666468.jpg
Contracten met zorgverzekeraars voor 2024