Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Slingeland Ziekenhuis en Het Oude IJssel Huis tekenen samenwerkingsovereenkomst

Optimale psychische en sociale ondersteuning voor mensen met kanker

Gepubliceerd op: 04 juni 2024

Als je te maken krijgt met kanker staat je wereld op zijn kop. De impact van deze ziekte op het leven is groot, ook emotioneel krijg je veel te verwerken. Zorg voor mensen die kanker hebben gaat dan ook verder dan een medische behandeling. Om die reden tekenden Otwin van Dijk, voorzitter Raad van Bestuur Slingeland Ziekenhuis, en Henk Wubbels, bestuursvoorzitter van Het Oude IJssel Huis, op dinsdag 4 juni een samenwerkingsovereenkomst om de medische zorg en psychosociale ondersteuning optimaal op elkaar aan te sluiten. Otwin van Dijk: “Er is al jaren sprake van een mooie samenwerking. Door deze nu officieel vorm te geven, kunnen we mensen met kanker en hun naasten voorzien van de juiste zorg, op het juiste moment op de juiste plek.”

Kanker verstoort het leven in vele opzichten. Van het ene op andere moment beland je in een medische molen en onzekere tijd. Vaak is er naast de medische zorg die het ziekenhuis biedt, ook behoefte aan psychische en sociale ondersteuning. Door nauw te gaan samenwerken, willen het Slingeland Ziekenhuis en Het Oude IJssel Huis deze zorg optimaal op elkaar laten aansluiten. “Want niet alleen aan het begin van een medisch traject in het ziekenhuis, maar soms zelfs juist als het ziekenhuistraject is afgerond is er behoefte aan psychosociale ondersteuning”, vertelt Otwin van Dijk. “Hierin kan Het Oude IJssel Huis een belangrijke rol spelen.” 

Eind 2022 werd er al een intentieverklaring getekend voor een samenwerking. Sindsdien zijn er al mooie initiatieven gestart. Zo zijn er gezamenlijk verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd en zijn er sinds kort regelmatig vrijwilligers van Het Oude IJssel Huis aanwezig op Dagbehandeling Oncologie in het ziekenhuis. Netty Flierman, waarnemend manager van Het Oude IJssel Huis: “Onze vrijwilligers bieden patiënten een gesprekje, een luisterend oor. Daarmee wordt ook de drempel verlaagd om een bezoek te brengen aan Het Oude IJssel Huis.” 

Het Oude IJssel Huis is een plek waar mensen met of na kanker en hun naasten terecht kunnen voor informele psychosociale ondersteuning. Je kunt er vrijblijvend binnenlopen voor een kop koffie en een gesprek, lotgenotencontact of meedoen met uiteenlopende activiteiten. Zo zijn er in Het Oude IJssel Huis groepsbijeenkomsten voor patiënten én hun naasten, die worden geleid door de klinisch psycholoog en geestelijk verzorger van het Slingeland Ziekenhuis. “Het kan prettig zijn dat dit even niet in de ziekenhuissfeer is”, vervolgt Netty. “De vrijwilligers die actief zijn in Het Oude IJssel Huis zijn speciaal geschoold en werken vanuit positieve gezondheid. Gezondheid is tenslotte meer dan niet-ziek zijn.”

Meer informatie over Het Oude IJssel Huis vind je op www.hetoudeijsselhuis.nl 

 

Laatst bijgewerkt op: 05 juni 2024

Direct naar

bloedafname-2.jpg
Nieuwe bloedafnamelocatie in Vorden