Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Slingeland Ziekenhuis volop aan het beeldbellen

Gepubliceerd op: 13 juli 2020

Het Slingeland Ziekenhuis is volop aan het beeldbellen met patiënten. Afspraken vinden steeds vaker via een videoverbinding plaats, zodat patiënten niet naar het ziekenhuis hoeven te komen. In het ziekenhuis is de mogelijkheid tot beeldbellen versneld ingevoerd vanwege het coronavirus. Veel poliklinische afspraken in het ziekenhuis konden niet doorgaan. Een afspraak via beeldbellen is een succesvol alternatief gebleken. En beeldbellen biedt meer voordelen.
 

Neuroloog Pieter Vos, een van de specialisten in het Slingeland Ziekenhuis die al veel patiënten heeft gezien via beeldbellen, is enthousiast: “We wilden al langer afspraken laten plaatsvinden via beeldbellen en stonden op het punt te starten met een pilot toen het coronavirus in ons land kwam. Dat heeft alles in een stroomversnelling gebracht.”

Met het programma FaceTalk, waarmee het beeldbellen tot stand komt, kunnen artsen ook uitslagen en afbeeldingen van CT-scans, MRI-scans en echo’s laten zien aan de patiënt. “Dat is een grote meerwaarde ten opzichte van een telefonisch gesprek”, licht Vos toe. “Mijn eigen beeldscherm deel ik dan met de patiënt zodat hij hetzelfde ziet als ik. Een beeldafspraak is echt een goede vervanging van een fysieke afspraak op de polikliniek.”


Beeldbellen wordt alleen gedaan bij herhaalafspraken waarbij geen lichamelijk onderzoek nodig is. Bij een eerste afspraak in het ziekenhuis is bijna altijd aanvullend onderzoek nodig. Daarom zijn deze afspraken meestal niet geschikt om via een beeldscherm te laten plaatsvinden. Naar verwachting kan ongeveer 30% van de herhaalafspraken worden vervangen door een beeldafspraak. Een beeldafspraak wordt, net als een gewone afspraak, vergoed vanuit de zorgverzekering.

Voordelen

Een beeldafspraak bespaart de patiënt tijd en moeite. Het scheelt een rit naar het ziekenhuis en eventuele reiskosten en parkeerkosten blijven bespaard. Een afspraak kan vanaf iedere locatie waar een internetverbinding is, plaatsvinden.

De heer Huls, patiënt van het Slingeland Ziekenhuis, deelt zijn ervaring: “Ik heb de laatste tijd best veel afspraken gehad en het is heel fijn dat je niet naar het ziekenhuis hoeft te komen als dat niet echt nodig is. Een paar minuten voor mijn belafspraak zorg ik ervoor dat ik klaar zit. Het bespaart mij enorm veel tijd.”

Bijkomend voordeel is dat er minder mensen naar het ziekenhuis komen en wachtruimtes minder vol raken. Dit is belangrijk om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren.

Makkelijk in gebruik

Het beeldbellen verloopt via het beveiligde programma FaceTalk. Patiënten die voor het eerst gebruikmaken van FaceTalk installeren eenmalig de FaceTalk-app op hun tablet of smartphone. De app is gratis verkrijgbaar in de App Store (iOs) of Play Store (Android).

De heer Huls: “Het werkt heel erg makkelijk. Via een link in je mail kom je automatisch in een digitale wachtkamer. Op het tijdstip  van de afspraak maakt de zorgverlener verbinding en kunnen we elkaar zien. Van tevoren krijg je een duidelijke instructie van het ziekenhuis. Het is echt heel eenvoudig.”

Steeds meer zorgverleners gaan beeldbellen

Begin april zijn de poliklinieken Neurologie en Oncologische chirurgie in het Slingeland Ziekenhuis gestart met een pilot. Deze pilots zijn succesvol verlopen en steeds meer zorgverleners plannen beeldafspraken in.

In het Slingeland Ziekenhuis zijn inmiddels ook de Diabetespolikliniek, Diëtetiek, Psychologie en polikliniek Maag-, darm- en leverziekten gestart. In de zomer volgt uitbreiding met de poliklinieken Nefrologie, Oncologie, Hematologie, Endocrinologie, Longgeneeskunde, Cardiologie en Kindergeneeskunde en de afdeling Maatschappelijk werk. Andere poliklinieken volgen na de zomer.

Laatst bijgewerkt op: 04 oktober 2021

Direct naar

geen-handen-schudden-1.jpg
Blijvende maatregelen in het Slingeland om verspreiding van luchtweginfecties te voorkomen