Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Uw opname in het ziekenhuis

Gepubliceerd op: 17 januari 2021

Opnamedatum

Misschien heeft u met uw specialist al een afspraak gemaakt over de dag van de opname. Het kan ook zijn dat u op een wachtlijst staat. In dat geval wordt u vanuit het ziekenhuis gebeld over de opnamedatum.

Als u verder nog vragen hebt over uw opname in het ziekenhuis kunt u tijdens kantooruren altijd bellen naar het Centraal Planbureau. Het telefoonnummer is: (0314) 32 92 67. Of u belt naar de polikliniek die de afspraak met u heeft gemaakt.

De opname

U wordt op de afgesproken dag verwacht in het ziekenhuis. U kunt zich melden bij de receptie bij de hoofdingang. Als het nodig is haalt een medewerker Gastenservice of een gastvrouw u op en gaat met u naar de verpleegafdeling.

Ter voorbereiding op uw opname, kunt u de film 'opname in het ziekenhuis' bekijken.

Contactpersonen

Als een patiënt wordt opgenomen zal de verpleegkundige met de patiënt afspreken wie zijn 'contactpersoon' is. Eventueel wordt ook nog een tweede contactpersoon geregistreerd.
Degene die als contactpersoon vermeld staat, kan altijd informeren naar de toestand van de patiënt.

Om de privacy van de patiënt te waarborgen en te voorkomen dat onnodig vaak dezelfde informatie verstrekt wordt, zal de arts of verpleegkundige alleen de contactpersoon informatie geven over de toestand van de patiënt. De contactpersoon kan dan andere familieleden en naasten informeren.

Wat neemt u mee?

  • Een geldig legitimatiebewijs. Bent u een nieuwe patiënt in ons ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u dan bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis. 
  • Alle medicijnen die u gebruikt (bij voorkeur in de originele verpakking) en een actueel overzicht van uw medicijnen (verkrijgbaar bij uw eigen apotheek).
  • Een telefoonnummer van een contactpersoon.
  • Eventueel een bakje voor gebitsprothese en/of gehoorapparaat en/of koker voor een bril.
  • Hulpmiddelen die u thuis gebruikt (bijvoorbeeld een rollator, stok of krukken).

En verder:

Het is mogelijk dat u na de operatie op een andere verpleegafdeling verblijft dan voor de operatie. Overweeg om spullen die u pas na de operatie nodig heeft door een naaste mee te laten nemen, zoals:

  • Kleding: ondergoed, nachtkleding, maar ook gewone, makkelijk zittende kleding indien u niet de hele dag in bed hoeft te liggen.
  • Toiletartikelen zoals tandenborstel, tandpasta, zeep en shampoo. Handdoeken en washandjes zijn in het ziekenhuis aanwezig.
  • Stevige schoenen die de hele voet omsluiten en een ruwe zool hebben (om vallen te voorkomen). Deze heeft u nodig indien u een conditietraining of loopvaardigheidstraining moet doen.
  • Een boek of een tijdschrift.

Geld en kostbaarheden

Geld, kostbaarheden en sieraden kunt u beter niet meenemen naar het ziekenhuis. Helaas leert de ervaring dat gevaar van zoekraken of diefstal aanwezig is. Het Slingeland Ziekenhuis is een openbaar gebouw en derhalve niet aansprakelijk voor verlies, beschadiging of diefstal van uw eigendommen.

Gemengd verplegen

Om de wachttijden voor opname zo kort mogelijk te houden, past het Slingeland Ziekenhuis het systeem 'gemengd verplegen' toe. Dit betekent dat op veel afdelingen dames en heren gemengd op een kamer liggen.
Heeft u daar een bezwaar tegen? Meldt u dit dan één week voor u wordt opgenomen aan de medewerkers van het Centraal Planbureau. Zij zijn op werkdagen van 08.00 tot 16.30 uur bereikbaar op telefoonnummer: (0314) 32 92 67. De medewerkers  zullen dan hun uiterste best doen u een 'niet-gemengde' kamer toe te kennen. Of dit gaat lukken, is echter niet te garanderen.

Bewegen blijft belangrijk

Als u opgenomen bent in het ziekenhuis, is het belangrijk dat u in beweging blijft. Weinig bewegen en veel in bed liggen kan leiden tot een afname van spierkracht, spiermassa en conditie. Dit kan bij ouderen zelfs leiden tot functieverlies en soms tot een (blijvende) afname van zelfstandigheid. Bedrust en weinig bewegen vergroten ook de kans op het krijgen van trombose of doorligwonden. Deze complicaties kunnen worden voorkomen door al tijdens de opname veel te bewegen. Bijvoorbeeld door stukjes te lopen, op een stoel te zitten in plaats van in bed en de maaltijden aan tafel te eten.

Tip:
Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten, strek geregeld uw benen en beweeg uw voeten op en neer.
Indien nodig kan uw arts een fysiotherapeut inschakelen om u te helpen met bewegen.


Bewegen tijdens u opname

Het Slingeland Ziekenhuis heeft een filmpje gemaakt over bewegen tijdens uw opname. Deze kunt u hier bekijken. 

Meer informatie vindt u ook in onze folder ‘Blijf in beweging tijdens uw ziekenhuisopname’.

Laatst bijgewerkt op: 08 januari 2024

Direct naar

2024-dec-crea-juul.png
Exposities in december 2024 en januari 2025