Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Vrouwen en hartinfarct

Een vrouw heeft andere symptomen dan een man voorafgaand aan een hartinfarct

Gepubliceerd op: 14 juli 2014

Artikel uit Slingeland Nieuws nr.13 (2013)

“De anatomie van een vrouwenhart is hetzelfde als een mannenhart; ieder hart heeft twee kamers en twee boezems”, aldus Mariëtte Streefland, verpleegkundig specialist afdeling Cardiologie. “Wel is er een verschil in symptomen die kunnen wijzen op een hartinfarct. Vrijwel iedere patiënte zegt geen pijn op de borst te hebben gehad of uitstraling naar de armen. Ze kennen de mannelijke symptomen van een hartinfarct, maar herkennen zichzelf daar niet in.”

Vrouwen en mannen zijn niet hetzelfde, het is net zoals appels en peren vergelijken’

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen. Bij bijna driekwart van de vrouwen lijken de eerste symptomen op een stevige griep. Bovendien treden de eerste symptomen op rond de overgangsleeftijd, vaak wordt gedacht dat de klachten daarmee samenhangen. Met als gevolg dat de diagnose vaak (te) laat wordt gesteld.

Veranderende levensstijl

Het feit dat er momenteel meer vrouwen dan mannen overlijden aan de gevolgen van hart- en vaatziekten heeft wellicht ook te maken met de veranderende levensstijl van de vrouw”, licht mevrouw Streefland toe. “Stress is een bekende risicofactor voor hart- en vaatziekten, net zoals roken, verkeerde voeding en onvoldoende beweging. Steeds meer vrouwen hebben een baan en voelen zich daarnaast verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van hun gezin. Dat kan in ogenschijnlijk kleine dingen zitten; het onderhouden van sociale contacten, het kopen van cadeautjes, zorgen dat de sportkleding van de kinderen is gewassen of de tas inpakken voor het
schoolreisje.

Specifieke risico’s

Inmiddels is bekend dat vrouwen naast de bekende risicofactoren ook te maken hebben met specifieke risico’s. “Vrouwen worden langer beschermd door hun hormonen die een gunstige invloed hebben op het cholesterolgehalte en de bloeddruk. Het risico op hart- en vaatziekten stijgt door het wegvallen van oestrogenen. Opvliegers tijdens de overgang zijn meestal een uiting van een beginnende hoge bloeddruk. En hoge bloeddruk gaat vaak vooraf aan het ontstaan van hartfalen bij vrouwen. Zoals professor Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen van het Radboudumc zegt: ‘Vrouwen en mannen zijn niet hetzelfde, het is net zoals appels en peren vergelijken. Het is belangrijker om vrouwen onderling met elkaar te vergelijken’. Zij pleit ervoor om de zorg voor vrouwen met (risco op) hart- en vaatziekten te verbeteren en voor meer aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Dat onderschrijf ik van harte.”

Afbeelding Women Inc.

Afbeelding met dank aan: Women inc op facebook. www.womeninc.nl

Laatst bijgewerkt op: 15 oktober 2021

Direct naar

De entree van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis
Ontwerp nieuwe Slingeland Ziekenhuis is efficiënt en praktisch