Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Arts-assistenten

Gepubliceerd op: 07 februari 2008

In het ziekenhuis werken diverse arts-assistenten.  Deze artsen hebben de opleiding Geneeskunde voltooid en zijn dus basisarts.

Er zijn twee soorten arts-assistenten. Er zijn arts-assistenten niet in opleiding tot specialist (ANIOS) en arts-assistenten in opleiding tot specialist (AIOS).  De werkzaamheden van een arts-assistent staan onder eindverantwoording van een medisch specialist, die begeleidt en adviseert de arts-assistent .  Maar deze arts-assistenten verrichten wel zelfstandig werkzaamheden. U kunt ze o.a. tegenkomen als arts op de polikliniek, bij een behandeling of ingreep of als zaalarts. 

ANIOS

Een arts-assistent niet in opleiding tot specialist (ANIOS) is een 'basisarts' die binnen een specifiek vakgebied werkzaam is. Vaak is iemand gedurende enkele jaren ANIOS om ervaring op te doen en zich te oriënteren om te weten binnen welk vakgebied hij zich wil specialiseren.

AIOS

Een arts-assistent in opleiding tot specialist (AIOS) is een arts die aangenomen is om zich te specialiseren tot medisch specialist. Deze opleiding duurt afhankelijk van het vakgebied drie tot zes jaar. Soms wordt de specialisatie gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de opleiding leert de arts in toenemende mate zelfstandig  specialistische zorg te verlenen. 

 

Laatst bijgewerkt op: 21 september 2021

Direct naar

bloedafname-2.jpg
Nieuwe bloedafnamelocatie in Vorden