Slingeland Ziekenhuis

Opleiding arts-assistenten


In het ziekenhuis werken diverse arts-assistenten. Er zijn arts-assistenten niet in opleiding tot specialist (ANIOS) en in opleiding tot specialist (AIOS).  De werkzaamheden van een arts-assistent staan onder supervisie van een medisch specialist, die begeleidt en adviseert de arts-assistent hierbij.  Maar, een AIOS is een arts die zelfstandig werkzaamheden en handelingen mag verrichten. 

ANIOS


Een arts-assistent niet in opleiding tot specialist (ANIOS) is een 'basisarts' die binnen een specifiek vakgebied werkzaam is. Vaak is iemand gedurende enkele jaren ANIOS om ervaring op te doen en zich te oriënteren om te weten binnen welk vakgebied hij zich wil specialiseren.

AIOS


Een arts-assistent in opleiding tot specialist (AIOS) is een arts die aangenomen is om zich te specialiseren tot medisch specialist. Deze opleiding duurt afhankelijk van het vakgebied drie tot zes jaar. Soms wordt de specialisatie gecombineerd met wetenschappelijk onderzoek. Tijdens de opleiding leert de arts in toenemende mate zelfstandig  specialistische zorg te verlenen. 

Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Deel deze pagina: