Nucleaire Geneeskunde

Nucleaire Geneeskunde


De afdeling Nucleaire Geneeskunde voert diagnostisch onderzoek uit met radioactieve stoffen. Daarmee worden gericht structuren en  processen binnen het lichaam zichtbaar gemaakt. Ook worden radioactieve stoffen gebruikt om aandoeningen te behandelen.

Locatie: Nucleaire Geneeskunde, eerste etage route 64
Telefoon: (0314) 32 95 13 

De specialisten

Afspraak 

Onderzoeken worden alleen uitgevoerd als uw specialist of huisarts ze heeft aangevraagd. 
U wordt op de afgesproken tijd verwacht op de afdeling Nucleaire Geneeskunde: eerste etage, route 64. 
Soms wordt u gevraagd zich bij een andere polikliniek te melden. De medisch nucleair werker zal u uit de wachtruimte ophalen. 
Mocht u voor een afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u om contact op te nemen met de afdeling Nucleaire Geneeskunde. Dit kan via telefoonnummer (0314) 32 95 13.

MRSA

Komt u, of een gezinslid van u, beroepsmatig in contact met levende varkens of vleeskalveren? Meld dit bij het maken van een afspraak a.u.b. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Zwanger of borstvoeding

Bent u mogelijk zwanger of geeft u borstvoeding, neemt u dan vooraf contact op via telefoonnummer (0314) 32 95 13.

Voorbereiding

Lees de folder over het onderzoek of de behandeling. Hierin staat welke voorbereidingen voor u van toepassing zijn bij uw onderzoek.
Bij de meeste onderzoeken kunt u uw kleding aanhouden.
 Soms wordt u gevraagd zich bij en andere polikliniek te melden. De medisch nucleair werker zal u uit de wachtruimte ophalen. 

Radioactieve stof

Als u een afspraak heeft op de afdeling Nucleaire Geneeskunde, krijgt u een radioactieve stof toegediend. Er zijn geen nadelige gevolgen of bijwerkingen van te verwachten. 
Afhankelijk van het onderzoek of de behandeling wordt gekozen welke radioactieve vloeistof wordt gebruikt. Meestal is de toediening van de radioactieve stof intraveneus (via de bloedvaten). De radioactieve vloeistof verspreidt zich door uw lichaam. Het duurt soms even voordat de stof op de juiste plaats in het lichaam is aangekomen. De wachttijd tussen toediening van de vloeistof en de scan die zal worden gemaakt is afhankelijk van het soort onderzoek. 

Gammastraling 

De radioactieve stoffen zenden gammastraling uit, die buiten het lichaam te detecteren is met behulp van gammacamera's. Deze detectie heet scintigrafie maar noemen we ook wel het maken van de foto's of de scan. 

Het maken van de scan of foto's

Het maken van de scan duurt minimaal 10 minuten tot maximaal 1,5 uur, afhankelijk van het soort onderzoek. Tijdens de scan komt het te fotograferen orgaan dicht bij de gammacamera's. Soms draaien de gammacamera's langzaam om een deel van het lichaam heen. Dit noemen we SPECT. 
Aansluitend aan een SPECT opname volgt vaak nog een CT-scan. Dit heeft tot doel om een deel van het lichaam nog meer in detail te beoordelen. Deze CT-scanner bevindt zicht direct achter de gammacamera en de scan wordt dus direct aansluitend gemaakt. U hoeft niet naar een andere ruimte maar blijft gewoon op dezelfde onderzoekstafel liggen. 
Zie ook: film Een scintigrafie-onderzoek, wat kunt u verwachten.

Folders

Van de onderzoeken zijn er patiëntenfolders. Lees de folder van uw onderzoek goed door, voor sommige onderzoeken is er een belangrijke voorbereiding die u als patiënt moet doen. 
Onderzoeken bij kinderen:

PETCT-scan

Een PETCT-scan wordt niet gedaan in het Slingeland Ziekenhuis. Patiënten worden verwezen naar het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk of voor enkele speciale onderzoeken naar Rijnstate in Arnhem. Bij dit onderzoek wordt PET (positron-emissietomografie) gecombineerd met CT (computertomografie). Beide technieken vullen elkaar aan. De PET-scan geeft informatie over de stofwisseling in uw lichaam, terwijl de CT-scan de structuur en ligging van uw weefsels aanduidt. De camera's voor PET en CT bevinden zich in twee aparte ringen, waar u liggend op een tafel doorheen schuift. 
Als er voor u een PETCT-scan is aangevraagd zal het ziekenhuis waar het onderzoek wordt uitgevoerd contact met u opnemen om de afspraak te maken en de informatie over het onderzoek geven.

Behandeling of therapie

Er zijn verschillende radioactieve stoffen die gebruikt worden voor gerichte behandeling van aandoeningen. 

Botdichtheidsmeting (DEXA-onderzoek)

De botdichtheidsmeting wordt uitgevoerd op de afdeling Radiologie. Als u een afspraak heeft dient u zich te melden bij route 62 (Radiologie) op de eerste etage.
De botdichtheidsmeting wordt gemaakt om te bepalen of er tekenen van botontkalking (osteoporose) zijn. U ligt tijdens het onderzoek in rugligging op tafel. Tijdens het onderzoek is er iemand bij u in de ruimte aanwezig. 
Zie ook: folder Botdichtheidsmeting

Voor kinderen: Sunny & Tim

Speciaal voor kinderen is er een filmpje met uitleg over Nucleaire Geneeskunde: Sunny & Tim - Lichtjes in je lichaam.
De Sunny & Tim verhalen hebben als doel kinderen op een begrijpelijke en toegankelijke manier uitleg te geven over de nucleaire geneeskundige. In “Lichtjes in je lichaam” volg je de fotodokter samen met Sunny & Tim in hun werk om de zieke plekken in je lichaam af te beelden.
 

Een scintigrafie onderzoek: wat kunt u verwachten

Laatst bijgewerkt op: 23-09-2020

Deel deze pagina: