Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Zelf meten en zelf doseren INR-waarde

trombose en antistollingsmedicatie

Gepubliceerd op: 06 februari 2022

Wat houdt zelfmeten precies in?

Het is mogelijk om zelf bloed te prikken, te meten en de dosering van uw bloedverdunners te bepalen. De medewerkers van de trombosedienst van het Slingeland Ziekenhuis verzorgen de trainingen waarin u geleerd wordt hoe u de INR-waarde (stollingstijd) meet door middel van de vingerprik en het CoaguChek zelfmeetapparaat. U krijgt tevens uitleg over stolling en antistolling. De hoogte van de INR bepaalt de dosering van uw bloedverdunners.
Bij een hoge INR hebt u meer kans op een bloeding en bij een lage INR meer kans op trombose. Daarom is het belangrijk dat uw INR-waarde nooit te hoog of te laag is, maar binnen de grenzen blijft. Deze grenzen noemen we de streefwaarden. Naast het zelfmeten bestaat de mogelijkheid tot het zelf doseren. In een training leert u dan hoe u op basis van de INR-waarde zelf uw doseerschema op kunt stellen.

Wanneer kom ik in aanmerking?

Als u langdurig antistollingsmiddelen moet gebruiken (langer dan zes maanden) is het mogelijk in het bezit te komen van een CoaguChek zelfmeetapparaat. U moet ook beschikken over voldoende handvaardigheid en goed zicht om de test uit te voeren.

De training 

De training bestaat uit vier lessen in drie maanden. U dient zich in deze trainingsperiode iedere week te prikken en de uitslag via de computer aan de Trombosedienst van het Slingeland Ziekenhuis door te geven. Als u de training succesvol doorlopen heeft, dan ontvangt u na afloop het certificaat ‘Zelfmeten'. Het is noodzakelijk dat u minimaal 2 keer per jaar een controlebezoek aan de trombosedienst brengt. Dit is om de betrouwbaarheid van de stollingsuitslagen te kunnen garanderen. Indien uw stollingsuitslagen stabiel zijn, kan de doseerarts toestemming geven dat u zich één keer per twee weken prikt.

Hoe gaat het zelfmeten in zijn werk?

  1. U brengt een strip aan in het CoaguChek zelfmeetapparaat.
  2. U prikt zich met een bij behorende prikpen in de vinger.
  3. U brengt een druppel bloed aan op de strip.
    Na 1 minuut geeft het CoaguChek zelfmeetapparaat de INR-waarde in het scherm weer.
  4. Deze INR-waarde geeft u door aan de trombosedienst via het Digitaal Logboek van Portavita. Dit is een beveiligde website. (www.portavita.nl)

Voordelen

  • U bent voor het zelfmeten van uw INR-waarde niet meer afhankelijk van de openingstijden van de bloedafname-locaties ten behoeve van de trombosedienst.
  • Voor deze test is een vingerprik voldoende, dit is minder belastend en vooral een voordeel voor patiënten die moeilijk te prikken zijn.
  • U kunt de gegevens op een zelf gekozen tijdstip doorgeven, op werkdagen voor 13.00 uur.
  • U hebt de mogelijkheid via de computer met de trombosedienst te communiceren.
  • Bij verblijf in het buitenland kunt u op ieder gewenst moment zelf een INR meten.
  • De medewerkers van de trombosedienst controleren van tijd tot tijd de betrouwbaarheid van uw CoaguChek zelfmeetapparaat.
  • Zelf doseren maakt uw vrijheid en zelfstandigheid nog groter. Als u dit wenst, kunnen wij u het ‘zelfdoseren' leren. Bij voldoende resultaat ontvangt u het certificaat ‘Zelfdoseren'.

 

Vergoeding

Het CoaguChek zelfmeetapparaat wordt door de trombosedienst in bruikleen verstrekt. De controlestrips en naaldjes worden ook door de trombosedienst verstrekt. De kosten verbonden aan het zelfmeten worden door elke zorgverzekeraar vergoed, behalve het verplicht eigen risico. Heeft u meer vragen dan adviseren wij u contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Belangstelling?

Mocht u geïnteresseerd zijn in het zelfmeten van uw INR-waarde dan kunt u contact opnemen met uw behandelend arts en/of de medewerkers van de trombosedienst via telefoonnummer: (0314) 32 92 24.
Digitaal aanmelden kan ook. Onderaan deze pagina vind u het aanmeldformulier. 


Aanmelden

Om in aanmerking te komen voor de training dient u het aanmeldingsformulier in te vullen en in te leveren op een bloedafname-locatie of Laboratorium Afname van het Slingeland Ziekenhuis. Wij plaatsen u dan op de deelnemerslijst. Zodra er een nieuwe training start waarvoor u in aanmerking komt, krijgt u van ons telefonisch bericht en een schriftelijke uitnodiging.

Contact

Voor vragen kunt u contact opnemen met de trombosedienst in het Slingeland Ziekenhuis. Deze is bereikbaar op werkdagen van 08.00 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Tel.: (0314) 32 92 24 of trombosedienst@slingeland.nl.

Aanmeldingsformulier zelfmeten met de CoaguChek

Laatst bijgewerkt op: 08 december 2023

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond