Overslaan en naar de inhoud gaan
search

CT-scan

Onderzoek met röntgenstralen

Gepubliceerd op: 10 oktober 2016

Locatie  

Het Slingeland Ziekenhuis beschikt over twee CT-scanners: één op de afdeling Radiologie en één op de Spoedeisende Hulp. Als de afspraak voor het onderzoek wordt gepland, informeren wij u waar u zich moet melden (de afdeling Radiologie route 62 of de Spoedeisende Hulp route 24). Voor de voortgang en planning is het belangrijk dat u op de afgesproken tijd aanwezig bent. De laborant haalt u op en geeft u verdere instructies.

Voorbereiding

Bij het maken van de afspraak voor de CT-scan informeren we u ook over de noodzakelijke voorbereiding voor dit onderzoek voor u als patiënt. Het is belangrijk dat u deze aanwijzingen opvolgt. In de patiëntenfolder die u heeft ontvangen staat deze informatie ook. 

Contrastmiddel

Voor veel patiënten geldt dat er contrastmiddel gebruikt wordt voor het onderzoek. De patiënt moet contrastmiddel van tevoren drinken of krijgt het met een infuus via de bloedvaten toegediend.

Allergieën melden

Voor dit onderzoek kan gebruik gemaakt worden van jodiumhoudend contrastmiddel. Het is belangrijk dat u uw allergieën meldt, en heel specifiek een allergie voor jodium. Geef deze informatie aan de arts die het onderzoek aanvraagt en aan de laborant voordat het onderzoek plaatsvindt. 
Meer informatie hierover is te vinden in de folder Voorzorgsmaatregelen bij radiologisch onderzoek met jodiumhoudend contrastmiddel.

Gang van zaken

Tijdens het onderzoek ligt u meestal op uw rug op een onderzoekstafel van de CT-scan, soms is een andere positie nodig. Bij aanvang van het onderzoek schuift de tafel langzaam in een tunnel. Op het smalste punt is de doorsnede van de opening 80 centimeter. De tunnel is aan beide kanten open.
Vaak schuift u eerst met de voeten door de tunnel van de CT-scanner. Tijdens het onderzoek is de laborant niet bij u in de ruimte, maar in de ruimte ernaast. Vanuit de bedieningsruimte houdt de laborant u in de gaten.

We raden u aan om :     

Laatst bijgewerkt op: 26 oktober 2023

Direct naar

keuken1-klein.jpg
Hernieuwde samenwerking Huuskes als leverancier patiëntenvoeding