Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Physician assistant (PA)

Gepubliceerd op: 23 mei 2017

De physician assistant is een medisch zorgprofessional, die op een zelfstandige en structurele wijze medische taken overneemt van een medisch specialist. 
Een PA is breed medisch geschoold via een hbo-Masteropleiding Physician assistant. Deze opleiding kun je alleen volgen als je al een hbo-opleiding in de gezondheidszorg hebt afgerond en over minimaal twee jaar relevante werkervaring beschikt.

De PA voert diverse gedelegeerde medische handelingen uit, stelt behandelplannen op en volgt de situatie van patiënten. De beslissingen worden meestal genomen in overleg met de medisch specialist.

Bevoegdheden 

De Physician Assistant is over de volle breedte van het medisch domein inzetbaar. De PA is zelfstandig bevoegd om:

  • Met behulp van anamnese en lichamelijk onderzoek, aangevuld met aanvullend onderzoek, een diagnose te stellen;
  • Voorlichting te geven aan patiënten over ziekte, onderzoek en behandeling en vragen te beantwoorden;
  • Een behandelplan op te stellen, te evalueren en zo nodig bij te stellen;
  • Het uitvoeren van bepaalde voorbehouden handelingen, zoals puncties van inwendige organen, uitvoeren van of assisteren bij operaties, cardioversie toe te passen;
  • Medicatie voor te schrijven;
  • Uitvoeren van of bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek.

De werkzaamheden van een PA kunnen in de praktijk per individu, per specialisme en per afdeling verschillen. PA's werken op de poliklinieken, functie-afdelingen en als 'zaalarts' op de verpleegafdelingen. 

Net als de verpleegkundig specialist is het een functie op een niveau tussen arts en verpleegkundige in. Het verschil tussen de twee is dat de verpleegkundig specialist meer vanuit een verpleegkundige invalshoek werkt, terwijl de PA zich vooral met medische zaken bezighoudt.

Laatst bijgewerkt op: 22 oktober 2021

Direct naar

2023-dec-annei-elissen-1.jpg
Exposities in december en januari in het Slingeland