Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Podotherapie

Gepubliceerd op: 23 januari 2008
Podotherapie is het vakgebied dat zich richt op voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Veel voorkomende klachten die de podotherapeut kan behandelen zijn bijvoorbeeld overbelastingsklachten aan pezen en spieren, ingegroeide nagels en afwijkende teen- en voetstanden.

De podotherapeut Luiten Knippenborg

De praktijk die verbonden is aan het Slingeland Ziekenhuis is podotherapiepraktijk Luiten Knippenborg. Deze praktijk is aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten.

De podotherapeut voert onderzoek uit naar de oorzaak van de klachten. Ter behandeling van de klachten worden meestal hulpmiddelen ontwikkeld die helpen de klachten te verminderen. Hierbij kunt u denken aan op maat gemaakte zolen, ortheses (teenstukjes) en nagelbeugels. Voor het maken van zolen, worden de voeten digitaal ingescand. De zolen worden geautomatiseerd uitgefreesd. Het voordeel hiervan is dat het mogelijk is om identieke zolen bij te laten maken, wanneer u dit wenst.

In het ziekenhuis onderzoekt de podotherapeut vooral diabetespatiënten vanwege de vaak voorkomende beperkte doorbloeding en verminderde gevoelswaarneming in de voeten. Ook vindt hier de wondbehandeling en eventueel voetverzorging plaats. De podotherapeut werkt nauw samen met de internist, de vaatchirurg en de diabetesverpleegkundige.
Een keer in de maand vindt er een multidisiplinair overleg plaats met alle specialismen die betrokken zijn bij de behandeling van  diabetische voet. Er wordt dan gezamenlijk bekeken of het behandelplan van de patiënt nog actueel is.

Het spreekuur van de podotherapeut en de voetenpoli overlappen elkaar zoveel mogelijk, zodat er optimale samenwerking mogelijk is. Deze samenwerking kan er soms voor zorgen dat de tijden wat uitlopen.

Locatie

Locatie podotherapie: volgt u routenummer 12.

Afspraak maken

Voor een afspraak met de podotherapeut is een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. De praktijk is bereikbaar op maandag en donderdag van 9.00 tot 17.00 uur.
U kunt een afspraak maken met de podotherapeut op telefoonnummer (085) 876 98 91.
De podotherapeut werkt op maandag en donderdagmiddag in het ziekenhuis.
Mocht u voor een afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u om tijdig contact op te nemen zodat er nog iemand anders in uw plaats kan komen.

MRSA
Komt u of een gezinslid van u beroepsmatig in contact met levende varkens of vleeskalveren? Meld dit bij het maken van een afspraak a.u.b. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Wat neemt u mee

Voor uw bezoek met de podotherapeut vragen wij u het volgende mee te nemen:

  • De verwijsbrief van uw specialist/huisarts
  • Uw afsprakenkaart
  • Schoenen die u regelmatig draagt

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden podotherapie vanuit een aanvullende verzekering tot een bepaald maximum bedrag. Wij raden u aan om uw eigen polis goed door te lezen of contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om na te gaan welke vergoeding u krijgt.

Meer informatie

Hebt u nog vragen, stel ze dan bij uw bezoek aan de polikliniek.
Meer informatie kunt u ook vinden op de volgende websites:

Laatst bijgewerkt op: 04 november 2021

Direct naar

waarschuwing3.jpg
Zorg in het ziekenhuis is volledig opgestart na ICT-storing