Slingeland Ziekenhuis

Neokeurmerk voor afdeling Neonatologie


Gepubliceerd op : 12-02-2018
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

De afdeling Neonatologie van het Slingeland Ziekenhuis heeft onlangs het Neokeurmerk ontvangen van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen. Daar heeft de afdeling een flinke inspanning voor geleverd.
De baby’s op de afdeling Neonatologie liggen in couveuses. Het zijn voornamelijk te vroeg geboren (premature) baby’s. Maar ook pasgeboren voldragen baby’s die ziek zijn. “Het Neokeurmerk is een initiatief van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen”, zegt kinderarts Monique Jacobs. “Om het Neokeurmerk te verkrijgen, moet je als afdeling Neonatologie een aantal zaken goed op orde hebben. Centraal hierin staat Ontwikkelingsgerichte Zorg. Daarin hebben ouders een belangrijke rol.” Neonatologie-verpleegkundigen Leonie ter Voert en Cobi de Grijff, lichten dit laatste toe: “Het is belangrijk voor de hechting dat de ouders steeds betrokken worden bij alles wat er met hun kind gebeurt. En dat ze daar zeggenschap in hebben. Daarom betrekken we ouders in alles wat we met hun kind doen.”
Hechting begint meteen na de geboorte. “Als het medisch maar enigszins kan, leggen we meteen na de geboorte het kind op de buik van de moeder. Het is wonderlijk om te zien hoe het kind dan rustiger wordt.”
Het werken aan hechting tussen ouders en kind gaat daarna door. “We laten beide ouders regelmatig ‘kangaroe-en’. Het kind ligt dan in een buidel tegen de ouder aan, waarbij er huid op huid contact is.”

‘We betrekken ouders in alles wat we met hun kind doen’

Jacobien Wagemaker (links), programmacoördinator van het Neokeurmerk, en Veronie Gebbinck, Teamleider Vrouw & Kind. foto Toon Hendriks
Jacobien Wagemaker (links), programmacoördinator van het Neokeurmerk, en Veronie Gebbinck, Teamleider Vrouw & Kind.
foto Toon Hendriks

Baarmoeder nabootsen

Ontwikkelingsgerichte Zorg richt zich ook op het kind zelf. Monique Jacobs legt uit: “Een prematuur kind had eigenlijk nog een tijd in de baarmoeder moeten zitten. Daarom proberen we dat zo goed mogelijk na te bootsen. Zo hebben we hulpmiddelen waardoor het kind in de couveuse net zo kan liggen als in de baarmoeder.” De hersenen van te vroeg geboren kinderen zijn nog onvoldoende ontwikkeld om prikkels van buitenaf te kunnen filteren. Tijdens de zwangerschap doen de baarmoeder en het vruchtwater dat. “Die prikkels veroorzaken stress. Daarom creëren we in de couveuse een omgeving die de baarmoeder benadert. Bijvoorbeeld door een cover over de couveuse heen te leggen die licht en geluid dempt. We merken dat het kind er rustig van wordt.”

Ontwikkelingsgerichte Zorg

Monique Jacobs onderstreept hoe belangrijk Ontwikkelingsgerichte Zorg is. “Zou je niet zoveel aandacht besteden aan hechting met de ouders en het minimaliseren van prikkels, dan verstoort dat de ontwikkeling van de jonge hersenen. Inmiddels weten we dat dit op latere leeftijd onder meer gedrags- en concentratieproblemen kan geven. Als afdeling waren we al langer bezig met Ontwikkelingsgerichte Zorg. Voor het Neokeurmerk hebben we dit nog serieuzer aangepakt. We hebben het Neokeurmerk nu en we zijn daar echt trots op.” Meer over het Neokeurmerk vindt u op www.couveuseouders.nl.
 


Deel deze pagina: