Slingeland Ziekenhuis

Vaatchirurgen plaatsen nieuw soort stent


Gepubliceerd op : 21-11-2014
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Als tweede ziekenhuis in Nederland hebben de vaatchirurgen Seegers en Krol met het OK-team van het Slingeland Ziekenhuis een nieuwe type stent-prothese in de buikaorta aangebracht. De 72-jarige patiënt die een verwijding van de buikslagader had, maakt het goed.

Endovasculaire stentgraft

De patiënt is endovasculair geopereerd, waarbij de nieuwe stentgraft ‘Endurant IIS’ van Medtronic gebruikt is. De stentgraft is een buis van synthetisch materiaal (graft) die wordt ondersteund door een metalen structuur (stent).  'Endovasculair' verwijst naar het gebied binnen in een bloedvat, zoals de aorta. Het plaatsen van een endovasculaire stentgraft, of endovasculaire aneurysmareparatie (EVAR), is een relatief nieuwere behandelingsvorm voor aneurysma's van de buikslagader, die minder belastend is voor de patiënt dan een open operatie. Bij deze techniek wordt de stent ingebracht via een ader in het been, dichtbij de lies. Daarbij is nu gebruikgemaakt van een nieuwe endovasculaire stentgraft om de aortawand te versterken en ervoor te zorgen dat het aangetaste gebied niet zal scheuren.

Voordeel nieuwe stent

Vaatchirurgen dr. Seegers en Krol geven aan dat dit nieuwe implantaat gebruikt kan worden wanneer bij aneurysma-patiënten een zware buik-operatie te veel risico met zich meebrengt. Bij minimaal invasieve chirurgie, wordt een stent gekozen die past bij de bouw van de patiënt. De keuze is tevens afhankelijk van de plaats van het aneurysma. Het voordeel van het nieuwe type stentgaft, de ‘Endurant IIs’ is dat het per patiënt passende te maken is omdat het bestaat uit drie onderdelen.

Aneurysma's van de buikslagader

Aneurysma's van de buikslagader kunnen deze aorta, het belangrijkste bloedvat in het lichaam, verzwakken. Meestal wordt dit probleem bij toeval ontdekt omdat een aneurysma zelf geen klachten veroorzaakt. Maar als het aneurysma barst heeft dat enorme inwendige bloedingen tot gevolg. De endovasculaire stent wordt in de abdominale aorta geplaatst om het bloedvat te verstevigen en te voorkomen dat het aneurysma scheurt.
Deel deze pagina: