Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Consulent Longziekten

Gepubliceerd op: 02 april 2012

In het Slingeland Ziekenhuis zijn verpleegkundig consulenten longziekten (longverpleegkundigen) actief, deze werken nauw samen met de longartsen. Naast de begeleiding en ondersteuning die deze verpleegkundig consulenten geven op de stoppen-met-roken poli, zijn zij vooral actief in de informatievoorziening naar patiënten toe.

De verpleegkundig consulent geeft informatie over het ziektebeeld van Astma en COPD en adviseert in de omgang met deze ziekte. Hierdoor ondervindt de patiënt zo min mogelijk beperkingen in het dagelijkse leven.

Daartoe zijn er twee spreekuren zowel voor volwassenen als voor kinderen en hun ouders.
In overleg met de longarts, kinderarts, de huisarts of de wijkverpleging, is het ook mogelijk dat een verpleegkundig consulent van Sensire op huisbezoek komt bij de patiënt.

Een belangrijke taak bestaat uit het begeleiden van de patiënt, ook als deze thuis is. Want juist in de eigen, huiselijke omgeving kan de patiënt (onvoorziene) problemen tegenkomen. De verpleegkundig consulent geeft gerichte individuele adviezen aan de patiënt en kan in overleg treden met de juiste instanties om er voor te zorgen dat de voor de patiënt benodigde aanpassingen in huis worden gerealiseerd.

 

Astma / COPD Spreekuur - Volwassenen

Het Astma/COPD spreekuur voor volwassenen is iedere dinsdagmiddag op de polikliniek Longziekten (routenummer 54). Een afspraak voor dit spreekuur kan gemaakt worden na verwijzing door de longarts op de polikliniek van Longziekten.
Tijdens dit spreekuur informeert de verpleegkundig consulent Longziekten de patiënt over de aandoening en daarbij gaat het vooral om de praktische vertaling van het omgaan met de aandoening. Daarnaast krijgt de patiënt een instructie over het gebruik van medicijnen en het inhaleren en is er ruimte voor het stellen van vragen.

Astma / COPD Spreekuur - Kinderen

Het Astma/COPD spreekuur voor kinderen is iedere donderdagochtend op de polikliniek van Kindergeneeskunde (routenummer 114). Een afspraak voor dit spreekuur kan gemaakt worden na verwijzing door de kinderarts.
De verpleegkundig consulent Longziekten zal tijdens dit spreekuur naast de praktische invulling van hoe het kind en de ouders om kunnen gaan met de aandoening, tevens de al gegeven informatie herhalen, aanvullende informatie verstrekken en schriftelijke informatie op basis van de leeftijd van het kind verstrekken. Daarnaast krijgt het kind een inhalatie-instructie en wordt er uitleg gegeven over het gebruik van de medicijnen. Er is ruimte voor het stellen van vragen. Zie ook: Kinderlongverpleegkundige op het kenniscentrum Kindergeneeskunde. 

Laatst bijgewerkt op: 31 oktober 2022

Direct naar

zorgverzekeraars-onderhandeling-2023-1.jpg
Slingeland nog niet rond met Menzis