Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Polikliniek Longziekten

Gepubliceerd op: 16 januari 2008

Het specialisme Longziekten is het vakgebied van de longartsen in het Slingeland Ziekenhuis. Zij houden zich bezig met het behandelen en begeleiden van patiënten met aandoeningen van de longen en de luchtwegen (longontsteking, copd, astma, slaapapneu, longkanker etc).  Daarnaast valt ook de behandeling van tuberculose onder de verantwoording van de longarts. 

De polikliniek Longziekten is op werkdagen van 8.30 tot 16.30 uur bereikbaar via telefoonnummer: (0314) 32 95 63
Locatie: Route 54

Afspraak maken

Wanneer u een afspraak wilt maken op de polikliniek Longziekten, dan kan dat alleen als u bent doorverwezen door uw huisarts of specialist.

U kunt telefonisch contact opnemen met de polikliniek Longziekten of u komt even langs bij de balie van de polikliniek. De polikliniek is bereikbaar op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur. 

Nieuwe patiënten kunnen ook online een afspraak plannen met de longarts. Controle-patiënten maken hun afspraak telefonisch of aan de balie.

Wat neemt u mee

Een geldig legitimatiebewijs: paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingenkaart.
Komt u voor het eerst naar het Slingeland Ziekenhuis of zijn uw gegevens gewijzigd? Meldt u zich dan vóór uw afspraak bij de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis. 
Gelieve daarnaast de verwijsbrief van de verwijzend arts mee te nemen naar uw afspraak.
Zorg voor een actueel overzicht van de medicijnen die u gebruikt. Dit is te verkrijgen bij uw apotheek.

Verhindering

Bij verhindering of als u niet tijdig op de afspraak kunt verschijnen, dient u dit te melden aan de secretaresse, tel: (0314) 32 95 63.

MRSA
Heeft u de afgelopen 2 maanden een medische behandeling gehad in het buitenland of komt u beroepsmatig in contact met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden? Meld dit bij het maken van de afspraak en aan de balie. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

 

Polikliniek

De wachtruimte van de polikliniek Longziekten bevindt zich op de eerste etage, volgt u routenummer 54.
Bij een polikliniekbezoek dient u zich, voordat u plaats neemt in de wachtkamer, te melden bij de secretaresse. Daarbij wordt u gevraagd om de brief van uw verwijzend arts (huisarts of specialist) af te geven en tevens uw ponskaartje.

Indien nader onderzoek moet plaatsvinden, kunt u bij de secretaresse een vervolgafspraak maken.

Het is mogelijk dat de specialist u doorverwijst naar het longverpleegkundig-spreekuur, waar u door de verpleegkundig consulent longziekten wordt begeleid en geïnformeerd.

Onderzoeken en behandelingen

Tijdens uw bezoek aan de polikliniek kan de longarts een aantal onderzoeken verrichten.
Hierbij kan het gaan om de volgende onderzoeken:
  • Bloedonderzoek
  • Diagnostische puncties
  • Longfunctie-onderzoeken op de Longfunctie-afdeling
  • Mediastinoscopie
  • Onderzoek naar ademhalingsstoornisen gedurende de slaap Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS)
  • Röntgenonderzoek
Details en uitleg over deze onderzoeken krijgt u zowel mondeling als op schrift. Voor veel onderzoeken (met name röntgenonderzoek en bronchoscopie) moet u een aparte afspraak maken. Hiervoor kunt u bij de secretaresse terecht, die u hiermee verder helpt.
Door een slaaponderzoek kan Obstructief Slaap Apneu Syndroom (OSAS) worden vastgesteld.

 

Samenwerking buiten het Slingeland Ziekenhuis

Het specialisme Longziekten en tuberculose van het Slingeland Ziekenhuis werkt op verschillende terreinen samen met externe centra.
Er wordt samengewerkt met A.R.T.Z. (Alliantie Regionale TopZorg) de Radiotherapiegroep te Arnhem, er vindt overleg plaats met het IKO (integraal kankercentrum Oost) en met de OncologieCommissie van het Slingeland Ziekenhuis.
Daarnaast is er op het gebied van longrevalidatie een samenwerking met het Universitair Longcentrum Habicura te Groesbeek.

Opleiding

Er zijn arts-assistenten in opleiding werkzaam op de afdeling Longziekten. Deze arts-assistenten hebben hun basisarts diploma reeds behaald, maar willen zich nu verder specialiseren. De arts-assistenten zijn dus bevoegde artsen die onder toezicht en verantwoordelijkheid van de longarts werken.

Daarnaast zijn zijn er co-assistenten van de medische faculteit in Nijmegen in de kliniek en op de polikliniek aanwezig. Hun verblijf dient strikt een opleidingsdoel. Ten aanzien van de patiëntenzorg dragen zij geen enkele verantwoordelijkheid.

Het is mogelijk dat de longarts u zal vragen of de co-assistent u eerst mag onderzoeken in het kader van zijn of haar opleiding tot basisarts. Wanneer u bezwaar heeft tegen de aanwezigheid van een co-assistent kunt u dat eventueel al van te voren aan de secretaresse laten weten.

Laatst bijgewerkt op: 19 mei 2022

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen