Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Familieparticipatie

Gepubliceerd op: 06 december 2018

Patiënten die ouder zijn dan 70 jaar hebben tijdens een opname in het ziekenhuis meer kans op complicaties, zoals vallen, ondervoeding, lichamelijke beperkingen en plotselinge verwardheid (delier). Door deze complicaties functioneren ouderen na een ziekenhuisopname vaak minder goed en hebben ze meer zorg nodig. Naasten kunnen tijdens de ziekenhuisopname een belangrijke rol spelen in het voorkomen van deze complicaties. Dit heet familieparticipatie.

Familieparticipatie in het ziekenhuis

Bij familieparticipatie worden naasten nauw betrokken bij de opname van een patiënt in het ziekenhuis. Een naaste kan een partner, zoon of dochter zijn, maar ook buren, vrienden of andere kennissen kunnen deelnemen aan familieparticipatie. De aanwezigheid van een vertrouwd persoon heeft een positief effect op het herstel. Het biedt de patiënt veiligheid, vertrouwen en rust waardoor de kans op complicaties kleiner wordt.

Samen activiteiten doen

Er zijn verschillende activiteiten die naasten samen met een patiënt kunnen doen, bijvoorbeeld samen eten, wandelen, een spelletje spelen of de krant lezen. Het helpt een patiënt om gewoontes van thuis zoveel mogelijk in stand te houden. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel. In sommige gevallen is het wenselijk dat een naaste 24 uur per dag aanwezig is bij de patiënt (rooming-in). Bijvoorbeeld bij angstige en/of onrustige patiënten.

Vrijwilligers

Naasten zijn niet altijd in staat om ondersteuning te bieden bij de opname. In dat geval is er een mogelijkheid om vrijwilligers te betrekken bij ondersteunende activiteiten.

Meer informatie 

Meer informatie vindt u in de folder ‘Familieparticipatie’ of neem contact op met de verpleegkundige waar u of uw naaste is opgenomen.

Filmpje

In het filmpje leggen we uit wat familieparticipatie precies inhoudt.

Laatst bijgewerkt op: 28 oktober 2021

Direct naar

patient-app-hixsocial-media.jpg
Patiënt app voor toegang tot Mijn Slingeland