Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Familieparticipatie heeft positief effect op herstel

Gepubliceerd op: 13 oktober 2023

In het Slingeland Ziekenhuis werken we samen voor de beste zorg. Een mooi voorbeeld hiervan is familieparticipatie. Het omringen van patiënten met naasten heeft een positief effect op de verwachtingen en het herstel. 

Teammanager Jiske Wellink is de kartrekker voor de klinische zorg in de nieuwbouw waar het zorgconcept 'familieparticipatie' een van de deelprocessen is. “Familieparticipatie wil zeggen dat de naasten van een patiënt zoveel mogelijk betrokken worden bij zorg- en keuzemomenten. Dat kan in de voorbereiding zijn naar een operatie, tijdens een opname maar zeker ook na ontslag. We zien bijvoorbeeld dat wanneer familieleden als mantelzorger betrokken blijven na ontslag uit het ziekenhuis er minder behoefte is om thuiszorg in te schakelen. ”

Familieparticipatie straks op alle afdelingen mogelijk

Familieparticipatie vindt in het Slingeland al plaats op een aantal afdelingen, maar is nog niet geïntegreerd in het hele ziekenhuis. “We lopen nu nog tegen een aantal dingen aan,” legt Jiske uit. “Zo hebben we te maken met vaste bezoektijden en is de ruimte beperkt. We hebben veel kleine meerpersoonskamers waardoor de patiënt ook minder privacy heeft. We kunnen de naasten van de patiënt nu dus maar beperkt meenemen in het zorgproces. In de nieuwbouw gaat dat veranderen. Dan komen er meer eenpersoonskamers, activiteitenruimtes en bezoek is dan de hele dag welkom. Dan is familieparticipatie op alle afdelingen mogelijk voor iedereen die dat wil.” 

“In het nieuwe ziekenhuis is familieparticipatie op alle afdelingen mogelijk”

Klaar voor de nieuwbouw 

“Toch kijken we ook nu al wat mogelijk is”, vertelt Jiske. “Zoals het gezamenlijk visite lopen aan bed. Het is prettig als er een eerste aanspreekpunt van de patiënt aanwezig is die direct vragen kan stellen en mee kan beslissen. Door hier als het ware al mee te oefenen zien we of dingen goed werken of anders moeten. We raken stap voor stap bekend met deze manier van werken. En dat is fijn, want als we straks verhuizen is er al zoveel waar we aan moeten wennen.” 

Beweegziekenhuis

In de nieuwbouw krijgt iedere vleugel een uitdagende activiteitenruimte. Daar kunnen patiënten zelfstandig en met hun naasten tijd door brengen. “Ze kunnen er bijvoorbeeld een spelletje doen, samen wat eten en gebruik maken van een hometrainer”, zegt Jiske. “Daarnaast komen er therapieruimtes waar de patiënt onder begeleiding van een zorgverlener traint. Patiënten worden dus zowel in de therapie- als in de activiteitenruimte gestimuleerd om uit bed te komen en te bewegen. En dat past goed bij het Slingeland als beweegziekenhuis.”

Laatst bijgewerkt op: 19 oktober 2023

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond