Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Functieafdeling Longziekten

Gepubliceerd op: 23 januari 2008

Op de functieafdeling Longziekten wordt onderzoek gedaan naar het functioneren van de longen. 

Afspraak 

De longarts die u behandelt, heeft voor u een onderzoek van uw longen aangevraagd. De secretaresse zal, in overleg met u, een afspraak maken voor het onderzoek.

Mocht u voor een afspraak verhinderd zijn, dan verzoeken wij u om tijdig contact op te nemen via telefoonnummer (0314) 32 95 63

MRSA

Heeft u de afgelopen 2 maanden een medische behandeling gehad in het buitenland of komt u beroepsmatig in contact met levende varkens, vleeskalveren of vleeskuikens of woont u op een bedrijf waar deze dieren worden gehouden? Meld dit bij het maken van de afspraak en aan de balie. Dit in verband met maatregelen tegen de MRSA-bacterie.

Locatie en melden

De functieafdeling Longziekten bevindt zich net als de polikliniek Longziekten op de eerste verdieping, volgt u routenummer 54.
Nadat u zich gemeld heeft aan de balie kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. De longfunctie-analist haalt u op uit de wachtruimte. 
We verzoeken u om een afsprakenkaartje mee te brengen naar uw afspraak voorzien van een sticker met correcte, actuele gegevens (of uw ponskaartje). Daarvoor kunt u zich wenden tot de Inschrijfbalie in de hal van het ziekenhuis.

Longfunctie-analisten

Op de functieafdeling werken longfunctie-analisten. Zij zijn opgeleid om zelfstandig longfunctie onderzoeken te verrichten. De onderzoeken worden verricht onder medische verantwoordelijkheid van de longartsen, waar nauw mee wordt samengewerkt.

Onderzoeken

De meeste longfunctieonderzoeken bestaan uit zogenaamde 'ademhalingsoefeningen'. Hierbij krijgt u een mondstuk in uw mond en een knijper op uw neus. U kunt dan via het mondstuk ademen, hierbij krijgt u voldoende lucht. Het is belangrijk dat u de aanwijzingen van de longfunctieassistent zo goed mogelijk opvolgt, op deze manier zijn de uitslagen het meest nauwkeurig.

Spirometrie / Bronchus-inhalatie

Bij dit onderzoek wordt de hoeveelheid lucht gemeten die u kunt in- en uitademen en met welke snelheid u de lucht kunt uitblazen. Het is mogelijk dat de arts die u behandelt, het effect van een bepaald medicijn op uw longen wil meten. U krijgt dan een medicijn dat u moet inademen. Na het inwerken van het medicijn wordt het onderzoek herhaald.

Plethysmografie

Bij dit onderzoek wordt de weerstand die u ondervindt tijdens het ademen, en de inhoud van uw longen gemeten.
U zit in een bodybox, een soort glazen kast vergelijkbaar met een telefooncel.

Diffusieonderzoek

Het doel van dit onderzoek is om te meten hoe snel de zuurstof vanuit uw longen in uw bloed wordt opgenomen.

Inspanningstest

Het doel van dit onderzoek is de functie van de longen te meten tijdens inspanning. Bij deze test zit u op een hometrainer. De belasting van de hometrainer wordt elke minuut verhoogd. Tijdens het onderzoek registreren wij uw hartslag, ademhaling (via een masker) en het zuurstofgehalte van uw bloed. Voor, tijdens en na het onderzoek kan er bloed worden afgenomen.

Arteriepunctie

Bij dit onderzoek wordt onder andere de hoeveelheid zuurstof in het bloed gemeten die rechtstreeks van het hart en de longen komt. U krijgt een prik in uw pols, waarbij bloed uit de slagader wordt afgenomen. Daarna krijgt u een drukverband om uw pols. U mag het verband er na twee uur afhalen. Gebruikt u bloedverdunnende tabletten of staat u onder controle van de trombosedienst, dan mag het verband er pas na drie uur af.

Bronchoscopie

Bij dit onderzoek kunnen door middel van een soepel, dun slangetje met aan het uiteinde een lampje de luchtwegen van binnen bekeken worden. Indien u dit onderzoek moet ondergaan krijgt u vooraf een informatiefolder waarin het onderzoek wordt uitgelegd. Voor dit onderzoek is een dagopname in het ziekenhuis noodzakelijk.

De uitslag

U krijgt de uitslag van het longfunctieonderzoek tijdens een nieuwe afspraak op de polikliniek van uw behandelend arts.

Vragen en folders

Als u vragen heeft, kunt u ze gerust stellen tijdens uw bezoek aan de functieafdeling.
Er is een folder beschikbaar over de Longfunctie onderzoeken

Laatst bijgewerkt op: 10 januari 2024

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen