Veel gestelde vragen over MRSA


Wat is MRSA?

De Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus, kortweg MRSA, is een bacterie. Deze bacterie komt ook bij gezonde mensen voor, zonder dat zij daar last van hebben. De MRSA is een bijzondere bacterie die ongevoelig (resistent) is voor behandeling met bepaalde antibiotica. In Nederland komt MRSA regelmatig voor in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

Mensen die de MRSA bij zich dragen, zijn hier in principe niet ziek van. De bacteriën zitten vooral op de huid en in de neus van deze ‘dragers’, maar kunnen ook in de keel, darmen en urine voorkomen. Dit MRSA-dragerschap is meestal van tijdelijke aard; men raakt de bacterie vaak ook weer vanzelf kwijt. MRSA kan soms huidinfecties veroorzaken. In zeldzame gevallen, met name bij mensen met verminderde weerstand, kunnen infecties ontstaan die behandeld moeten worden.

Hoe werkt besmetting bij MRSA?

Besmetting met MRSA vindt vooral plaats door direct huidcontact, voornamelijk via de handen. MRSA is vanwege de resistentie voornamelijk een probleem voor ziekenhuizen en verpleeghuizen, omdat daar mensen liggen met een verminderde weerstand. 

Welke maatregelen neemt het Slingeland Ziekenhuis nu?

  • Patiënten bij wie MRSA is aangetoond worden met strikte barrière-maatregelen verpleegd, zodat overdracht van de bacterie van de ene naar de andere patiënt wordt voorkomen;
  • Alle medewerkers van de afdeling zijn op MRSA gecontroleerd om verdere verspreiding te voorkomen.

Waarom neemt het ziekenhuis deze maatregelen?

Het ziekenhuis wil voorkomen dat patienten en/of medewerkers elkaar besmetten en verdere verspreiding tegengaan.

Mijn familielid heeft in het Slingeland Ziekenhuis gelegen. Hoe groot is de kans op besmetting?

De kans dat uw familielid drager is van de MRSA bacterie is klein. Om het volledig uit te sluiten wordt een aantal patiënten, die de afgelopen weken in ons ziekenhuis hebben gelegen en risico hebben gelopen op besmetting, benaderd door de afdeling Hygiene en infectiepreventie. Ze worden voorgelicht en krijgen het advies om zich te laten testen op MRSA om uit te sluiten dat ze drager zijn.

Ik heb in het Slingeland Ziekenhuis gelegen. Hoe merk ik of ik MRSA heb?

Meestal merkt u niet dat u MRSA hebt, omdat u de bacterie bij u kunt dragen zonder daar last van te hebben. Alleen als de bacterie een infectie veroorzaakt, zijn andere antibiotica nodig dan gebruikelijk om de infectie te bestrijden. Infecties met MRSA zijn zeldzaam.

Kan een patiënt in het Slingeland Ziekenhuis worden opgenomen?

Patienten kunnen veilig in het Slingeland Ziekenhuis worden opgenomen. 

Ik heb een afspraak voor een onderzoek of behandeling in het Slingeland Ziekenhuis. Kan die doorgaan?

U kunt onze poliklinieken, onderzoeks- en behandelafdelingen gewoon bezoeken. Als een afspraak of opname/behandeling niet door kan gaan, neemt het ziekenhuis contact met u op. 

Mag ik op bezoek bij een patiënt met MRSA?

U kunt gewoon op bezoek komen. Ook zwangere vrouwen kunnen zonder risico op bezoek komen. Het ziekenhuis verzoekt u wel:

  • eerst eventuele andere bezoeken af te leggen en pas daarna op bezoek te gaan op afdeling A2. Verlaat daarna direct het ziekenhuis. 
  • uw handen in te wrijven met handalcohol vóórdat u de kamer van de patiënt verlaat.

Mag bezoek de patiënt aanraken?

Ja, dat is geen enkel probleem. 

De patiënten worden geïsoleerd verpleegd: wat is dat?

Dit betekent dat verpleegkundigen extra hygiënemaatregelen nemen (handschoenen, schort, mondneusmasker, muts  en extra handhygiëne).

Wat is de oorzaak van de MRSA-besmetting in het ziekenhuis?

Over de oorzaak is momenteel nog niets bekend. Het Slingeland Ziekenhuis heeft een onderzoek ingesteld om de herkomst te achterhalen.

Kan iemand met MRSA naar school, kinderopvang of werk?

Personen die MRSA-drager zijn, kunnen gewoon naar school, de kinderopvang of het werk.
Een uitzondering hierop vormen bewezen MRSA-positieve personen of huisgenoten daarvan, die in een ziekenhuis of een verpleeghuis werken (of een ander medisch verzorgend beroep hebben). Zij moeten overleggen met de arbodienst of deskundige infectiepreventie welke maatregelen nodig zijn voordat zij gaan werken.
 


Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Deel deze pagina: