Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Laparoscopisch opereren: de kijkoperatie

steeds meer mogelijk in het Slingeland Ziekenhuis

Gepubliceerd op: 24 juli 2015

De chirurgie blijft zich ontwikkelen. Bijvoorbeeld op het gebied van het laparoscopisch opereren, bij veel mensen beter bekend als de kijkoperatie. Chirurg Bas Wiering heeft zich hierin gespecialiseerd. Wat heeft deze manier van opereren te bieden en wat is er mogelijk?

Laparoscopisch opereren is een zogeheten minimaal invasieve ingreep. Dat betekent dat de chirurg de operatiewond zo klein mogelijk houdt. Vroeger werden alle operaties ‘open’ gedaan: er werd één snede gemaakt, soms wel decimeters groot, en daardoor werd geopereerd.

Met de camera

Bij laparoscopisch opereren, oftewel de kijkoperatie, gaat dat anders”, legt chirurg Bas Wiering uit. “In plaats van één grote snede worden twee of meerdere kleine sneetjes gemaakt. Door één sneetje gaat een buis met een camera, door de andere sneetjes de instrumenten.” De laatste decennia is de kijkoperatie in opmars.

“De gedachte achter de kijkoperatie is dat de patiënt, door de kleinere operatiewond, sneller en beter geneest."

 

"Uit onderzoek is gebleken dat kijkoperaties minder risico geven op wond- en buikwandproblemen en minder risico op verklevingen op de langere termijn”, zegt Bas Wiering. Ter illustratie: voor het verwijderen van een galblaas wordt bij een open operatie een snede van zo’n twintig centimeter gemaakt. Bij een kijkoperatie zijn dat vier sneetjes van minder dan één centimeter. Voor het verwijderen van een deel van de darm wordt bij een open operatie een snede gemaakt van het borstbeen tot het schaambeen. Bij een kijkoperatie zijn dat drie of vier sneetjes van minder dan een centimeter en één snee van drie tot vier centimeter.

Steeds meer mogelijk

Steeds meer operaties kunnen met een kijkoperatie worden gedaan. Bijvoorbeeld een operatie aan de lever, wat tot voor enkele jaren geleden nog niet kon. “Dat komt vooral door de beter ontwikkelde apparatuur”, merkt Bas Wiering op. “Denk aan de camera, hechtinstrumenten, hechtdraden enzovoorts. En daar komt bij dat de chirurgen meer ervaring krijgen.” Toch maakt een chirurg soms een bewuste keuze voor een open operatie, ook al zou een kijkoperatie voor die ingreep mogelijk zijn. “Soms kan het lichaam van een patiënt een kijkoperatie niet aan. Of een tumor is te groot. Ook komt het wel eens voor dat eerdere buikoperaties een kijkoperatie onmogelijk maken. Als chirurg maak je voor iedere patiënt de afweging wat de beste manier van opereren is. Dat geldt ook voor mijzelf: ook al ben ik gespecialiseerd in kijkoperaties, als het beter is voor de patiënt doe ik een open operatie. Ook daarvoor ben ik opgeleid.”

Van tweedimensionaal beeld naar driedimensionale werkelijkheid’ 

Heeft een chirurg speciale vaardigheden nodig om kijkoperaties te kunnen doen? “In feite heeft iedere chirurg die vaardigheden in huis”, aldus Bas Wiering. “Een kijkoperatie stelt wel eisen aan je oog-hand-coördinatie, omdat je via een camera kijkt wat je doet. Ook moet je het tweedimensionale beeld dat je op het scherm ziet, kunnen vertalen naar de driedimensionale werkelijkheid. Overigens zijn er driedimensionale camera’s voor kijkoperaties in ontwikkeling.”
Bas Wiering werkt sinds september 2014 in het Slingeland Ziekenhuis. Hij is onder meer aangenomen vanwege zijn specialisatie in kijkoperaties. “Ik doe vooral kijkoperaties aan de darm, de endeldarm en breuken in de buikwand. Ik heb het geluk gehad dat ik tijdens mijn opleiding veel kijkoperaties heb mogen doen en ook ontwikkelingen op dat gebied van dichtbij kon meemaken.”

Laatst bijgewerkt op: 02 mei 2022

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen