Met behandeling diabetische voet amputatie voorkomen
Gepubliceerd op: 11 maart 2024Diabetische voet is een ernstige aandoening. Behandeling ervan is teamsport. In Slingeland Ziekenhuis staat een team van wel acht verschillende beroepsgroepen voor de patiënt klaar.
Diabetische voet is een aandoening die je niet moet onderschatten. Een diabetespatiënt kan door een wond aan de voet zijn teen, voet of zelfs onderbeen kwijtraken. Daarom is behandeling op de speciale Voetenpolikliniek van het Slingeland zo belangrijk. Elk jaar zien verpleegkundig specialist Vaatchirurgie Marije Nijenhuis en vaatchirurg Susan Lemson 220 nieuwe patiënten op de wekelijkse polikliniek.
Kwart naar Voetenpolikliniek
Diabetische voet ontstaat door diabetes, ook wel suikerziekte genoemd. Iemand met diabetes heeft te veel glucose (suiker) in zijn bloed. Dat komt doordat het lichaam te weinig insuline aanmaakt of minder gevoelig is geworden voor dit hormoon. Eén miljoen Nederlanders hebben diabetes en een kwart heeft gespecialiseerde voetzorg nodig. Van die laatste groep krijgt bijna twee van de tien patiënten te maken met een (gedeeltelijke) amputatie.
Ongemerkt
Diabetes type 2 ontstaat geleidelijk en het kan soms jaren duren voordat de diagnose wordt gesteld. Terwijl de complicaties aan de voeten dan misschien al ongemerkt zijn ontstaan. Maar ook wanneer de diagnose al bekend is, loopt een patiënt risico. Volgens verpleegkundig specialist Marije Nijenhuis kan diabetes aantasting van zenuwen en kleine vaten veroorzaken en de stand van de voet veranderen. Daardoor kunnen drukpunten en soms wonden en infecties ontstaan. Gevoelloosheid is een belangrijk probleem en een blaar of een steentje in de schoen wordt vaak niet opgemerkt. Het alarm in de voet is stuk, waarschuwen de vaatchirurg en verpleegkundig specialist hun patiënten. In het ernstigste geval kan dit ertoe leiden dat weefsel of bot in de voet zo aangetast raakt, dat amputatie nodig is. Zeker wanneer naast zenuwschade ook de doorbloeding is verminderd.
‘Eén miljoen Nederlanders hebben diabetes en een kwart heeft
gespecialiseerde voetzorg nodig.’
Groot behandelteam
Om het niet zo ver te laten komen, staat in het Slingeland een groot team klaar. Op de Voetenpolikliniek komt een patiënt met een voetwond in eerste instantie bij de wondconsulent, verpleegkundig specialist of de vaatchirurg. Maar er zijn meer beroepsgroepen (disciplines) betrokken bij de behandeling. Zoals de internist, gipsverbandmeester, revalidatiearts, podotherapeut en de schoenmaker.
Drukontlasting is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Een gipsbehandeling is vaak de beste optie. Door het speciale gips komt het gewicht op de hele voetzool en krijgt de wond kans om genezen. De volgende behandelstap is het dragen van aangepaste schoenen. En nee, dat zijn niet meer die ouderwetse schoenen, vertelt vaatchirurg Lemson lachend. Er zijn hele mooie, op maat sneakerachtige schoenen in allerlei kleuren.
Overredingskracht
Soms kost het overredingskracht om patiënten in het gips en aangepaste schoenen te krijgen. Dan kan het gebeuren dat alle acht behandelaren tegelijkertijd de kamer binnenstappen om het
behandelplan af te stemmen met de patiënt. Want het team wil graag dat de patiënt op de been blijft en met alle tien tenen aan zijn voeten de deur uitloopt. Gelukkig stemmen verreweg de meeste patiënten in met het behandelplan.
Nieuwe ontwikkelingen
Diabetische voet is vaak ernstig, maar de medische ontwikkelingen staan niet stil. Het behandelteam van het Slingeland ging bijna voltallig naar het internationale Diabetische voet-congres en volgt actief na- en bijscholing. Het ziekenhuis sluit bij de landelijke trend aan om ‘de normale balans in de voet te houden’ en zal daarom eerder opereren. Daarvoor sluit ook de traumachirurg bij het team aan voor kleine en grote voetoperaties. Bijvoorbeeld om kromme tenen te corrigeren, de achillespees te verlengen of een peescorrectie uit te voeren. Vaatchirurg Lemson: “Als je door verlenging de druk van de voorvoet kan halen of een pees op een andere plek kan vastzetten, verklein je de kans op terugkeer van een drukplek en een wond.”
Laatst bijgewerkt op: 25 maart 2024