Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Nieuwe onderzoektsmethode om hersenbeschadiging na herseninfarct zoveel mogelijk beperken

Gepubliceerd op: 11 maart 2023

Door een relatief nieuwe techniek zijn radiologen en neurologen in het Slingeland Ziekenhuis beter in staat om onherstelbare en herstelbare schade aan het hersenweefsel te onderscheiden. Ook als de klachten langer dan 4,5 uur bestaan.

Een scheve mond, een verlamde arm of onduidelijke spraak? In dat geval is het van groot belang om meteen de huisarts of 112 te bellen. Grote kans dat er sprake is van een herseninfarct. Hoe sneller de behandeling, hoe beter vooruitzicht op herstel! benadrukt neuroloog Elles van Keeken. Bij een herseninfarct, ook wel CVA genoemd, gaat er iets mis in de hersenen. De bloedtoevoer naar de hersenen stagneert en zo ontstaat een zuurstoftekort. Een herseninfarct is een afsluiting van een bloedvaatje door een stolseltje vanuit het hart, soms vanuit de bloedvaten in de hals of door aderverkalking in het hoofd. Dan krijgen de hersenen eromheen geen bloed en geen zuurstof en daardoor ontstaan er acuut uitvalsverschijnselen.

Spoedteam

Meteen nadat de huisarts of 112 is gebeld en er verdenking is van een patiënt met een CVA gaat er een ambulance op weg. Tegelijkertijd wordt het ziekenhuis gebeld dat er een patiënt onderweg is met verdenking van een herseninfarct. Op dat moment wordt er een team gealarmeerd: de verpleegkundige op de SEH, een SEH-arts, een radioloog en  radiodiagnostisch laborant, een verpleegkundige neurologie en een neuroloog. Bij de behandeling van een herseninfarct is dat hele team actief. Zij staan klaar om de patiënt op te vangen en te beoordelen of de verschijnselen passen bij een beroerte. Snelheid is ook dan geboden; dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling. Elke minuut vertraging betekent dat er meer hersencellen afsterven: Time is brain! Letterlijk.

Een handig ezelsbruggetje is FAST: Face, Arm, Speach and Test. Scheve mond, verlamde arm, verwarde spraak; test of de persoon in kwestie kan spreken en armen op kan tillen. Zo niet, bel 112 of de huisarts, adviseert neuroloog Elles van Keeken.

Samenwerking Rijnstate

Bij iedere patiënt die binnenkomt, wordt een CT-scan gemaakt. Als de klachten minder dan 4,5 uur bestaan, kunnen patiënten soms behandeld worden met een infuus met bloedverdunners. Daarnaast wordt met behulp van een CT-angio gekeken of er een bloedstolsel zichtbaar is in de hersenen. Als dat het geval is, gaat de patiënt direct door naar Rijnstate in Arnhem. Daar wordt het bloedpropje in de hersenen weggehaald met een katheter via de lies. Deze behandeling is zinvol tot zes uur nadat de klachten zijn ontstaan. Het Slingeland Ziekenhuis heeft een intensieve samenwerking met Rijnstate waar een team dag en nacht klaarstaat.

Nieuwe techniek

Meteen alarm slaan na uitvalsverschijnselen is van levensbelang. Maar het komt voor dat mensen wakker worden met uitvalsverschijnselen en niet weten hoe lang de klachten al bestaan.
Dankzij een nieuwe techniek kunnen radiologen en neurologen, ook als ze niet weten hoe laat de klachten zijn ontstaan, herstelbare schade van onherstelbare schade in de hersenen onderscheiden. En kan er soms alsnog een behandeling toegepast worden die erop gericht is om verdere hersenschade te voorkomen. Dankzij de CT-perfusie kunnen mensen behandeld worden tot 12 uur - in sommige gevallen zelfs tot 24 uur - na de uitvalsverschijnselen.

CVA-nazorgpoli

Mensen die een beroerte hebben gehad, krijgen na ontslag uit het ziekenhuis een afspraak bij CVA-nazorgpoli waar een verpleegkundige de patiënten terugziet. Tijdens de opname wordt een vervolgtraject voor revalidatie afgestemd in goede samenwerking met fysio- en ergotherapeuten, logopedisten en revalidatie-artsen van Klimmendaal, de patiënt en diens naasten.

Laatst bijgewerkt op: 03 april 2023

Direct naar

2024-10-hans-van-weerd.jpg
Expostities in oktober en november 2024