Slingeland Ziekenhuis

COPD-patiënt in beeld door gebruik iPad


Gepubliceerd op : 26-02-2014
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018


‘Met behulp van de iPad hebben we de patiënt nu letterlijk in beeld’

Artikel Huis-aan-huiskrant
De zorg voor een patiënt met een chronische ziekte houdt niet op bij ontslag uit het ziekenhuis. In nauwe samenwerking met Sensire wordt de zorg thuis voortgezet. Sinds kort kunnen patiënten gebruikmaken van een iPad. Daarmee houden zij de symptomen bij van hun ziekte en kunnen ze beeldbellen met een zorgverlener. “Door gebruik te maken van deze nieuwe techniek werken we eraan om het zelfmanagement van de patiënt te vergroten én proberen we de ziekte te stabiliseren”, aldus Maritha Spekschoor, verpleegkundig specialist longziekten van het Slingeland Ziekenhuis en Ingrid Zweers, longverpleegkundige van Sensire.
“Dankzij de nieuwe techniek hebben we de patiënt nu letterlijk in beeld. We kunnen een patiënt die benauwd is veel beter beoordelen via de iPad dan via de telefoon. En we kunnen meekijken om te zien of iemand zijn medicatie goed gebruikt. Instructie via beeld is ook een optie”, lichten de verpleegkundigen toe. Bovendien is de iPad voorzien van een thuismeetapp met informatie over het ziektebeeld, medicatie en het longpunt. Er zijn tips te vinden over stoppen met roken en er zijn links naar andere interessante sites. Alert op signalen COPD is een afkorting van Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Anders gezegd; een chronische ziekte waarbij men lucht tekort komt doordat de longen beschadigd zijn. Het gaat met name om mannen en vrouwen van 45 jaar en ouder. Momenteel hebben 300.000 Nederlanders COPD en dat aantal neemt toe.
Patiënten en zorgverleners kunnen snel en efficiënt informatie uitwisselen met behulp van moderne communicatiemiddelen. Dankzij intensieve samenwerking tussen het ziekenhuis en Sensire hoeft de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis te komen”, aldus Maritha Spekschoor (rechts), verpleegkundig specialist longziekten van het Slingeland Ziekenhuis en Ingrid Zweers, longverpleegkundige van Sensire.
Foto Toon Hendriks
Via een longfunctietest bij de huisarts wordt vastgesteld of er sprake is van COPD. Patiënten met een lichte vorm van COPD en milde klachten blijven onder behandeling van de huisarts, als de klachten en de ziektelast van de patiënt toenemen komen de mensen onder behandeling van een longarts. “We geven uitleg over medicatie en is er aandacht voor stoppen met roken, voeding en beweging aan de hand van een leefstijlprogramma. Bovendien geven we inzicht in de symptomen van het ziektebeeld en leren we patiënten om te gaan met longaanvallen”, aldus Maritha. “Elke longaanval verslechtert vaak acuut het ziektebeeld. Zeker als de gebruikelijke medicatie niet toereikend blijkt te zijn, kan datpaniek veroorzaken. We leren de patiënt alert te zijn op signalen zodat de patiënt zelf zoveel mogelijk longaanvallen kan voorkomen. Temporiseren is een belangrijke leefregel; bepaal je eigen tempo en verdeel je energie. Tijdens een huisbezoek meekijken hoe mensen hun leven ingericht hebben, biedt ook wat dat betreft voordelen”, weet Ingrid uit ervaring.

Zelfmanagement vergroten

Aan de hand van vragenlijsten vullen patiënten hun symptomen in. Doel is om mensen inzicht te geven in hun klachtenpatroon, hun zelfmanagement en daarmee hun kwaliteit van leven te vergroten. De lijst wordt ingevuld via de iPad en verstuurd naar het Medisch Service Center MOOIZO waar speciaal opgeleide verpleegkundigen de vragenlijsten beoordelen. “Code groen is goed, bij code oranje en code rood gaan we dezelfde middag nog beeldbellen om te achterhalen wat er aan de hand is. COPD is een grillige, onvoorspelbare ziekte, er kan elk moment van de dag iets gebeuren. Tijdens een eerdere proefperiode blijkt dat patiënten het een veilig idee vinden dat er op de achtergrond wordt meegekeken. Ze voelen zich zekerder en gaan bewuster om met het ziektebeeld”, besluiten de verpleegkundigen.

Deel deze pagina: