Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Onderzoek verpleegkundige verbetert bewegingsgerichte zorg

Selma Kok is eerste verpleegkundige die promoveert

Gepubliceerd op: 27 juni 2023

In het Slingeland Ziekenhuis staat de positieve gezondheid van de patiënt voorop. We stimuleren patiënten de zelfredzaamheid te vergroten. Bewegingsgerichte zorg is daar een mooi voorbeeld van. Wetenschappelijk onderzoek helpt om deze zorg te verbeteren. 

Selma Kok is de eerste verpleegkundige in het Slingeland Ziekenhuis die gaat promoveren. In samenwerking met de Hogeschool Utrecht en het UMC Utrecht doet ze wetenschappelijk onderzoek naar het actief betrekken van patiënten bij Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) om functieverlies te voorkomen. “Het onderwerp ligt me aan het hart want wassen, kleden en mobiliseren is essentieel in ons werk”, vertelt Selma. “Ik aarzelde geen moment toen ik de kans kreeg dit onderzoek te gaan doen omdat ik dit onderwerp echt kan relateren aan mijn vak.”

Zelfredzaamheid stimuleren

Twee dagen per maand werkt Selma als verpleegkundige op N2. De rest van haar tijd besteedt ze aan haar onderzoek. “Ik ben nog volop data aan het analyseren en moet nog een aantal artikelen – waarvan één in samenwerking met het Slingeland – publiceren voordat ik kan promoveren. Toch zijn er al duidelijke resultaten te zien die ik in de praktijk kan toepassen en die zichtbaar invloed hebben. Als verpleegkundigen zijn we geneigd in de zorgrol te schieten en handelingen over te nemen. Een patiënt gaat hier al snel in mee. Vooral ouderen ervaren tijdens en na een ziekenhuisopname functieverlies doordat ze te veel tijd in bed doorbrengen. Wanneer je als verpleegkundige met patiënten samenwerkt in actieve betrokkenheid tijdens de dagelijkse zorg en het waarom uitlegt, verkort dat de opnameduur. En dat kan al met kleine dingen. Zoals de patiënt zelf het washandje te geven of hem zelf dat glas water te laten pakken.”

"Ik vind het leuk om mezelf te ontwikkelen, maar wil ook het verpleegkundige vak verbeteren, een win-win dus."

Win-winsituatie

Selma doet het onderzoek niet alleen omdat ze veel ambitie heeft. “Ik vind het leuk om te leren en mezelf te ontwikkelen, maar ik doe het ook omdat ik het verpleegkundig vak wil verbeteren. Dat vraagt om persoonlijk leiderschap. Ik ontwikkel niet alleen mijzelf, het Slingeland heeft er ook wat aan want de interventie ga ik in ons ziekenhuis implementeren. Daarmee kunnen we de bewegingsgerichte zorg nog verder verbeteren. Een win-winsituatie dus. Ik hoop dat ik een voorbeeld ben voor mijn collega’s. Eén van de bestuursleden zei laatst: “Laat dit de eerste zijn van velen.” Dat vond ik een mooi compliment. Niet dat iedereen opeens moet gaan promoveren, maar investeren in persoonlijk leiderschap kan op veel manieren. 

Laatst bijgewerkt op: 07 september 2023

Direct naar

4047-doetinchem-slingeland-ziekenhuis-cam03.jpg
Financiering nieuwbouw definitief rond