Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Operatief Dagcentrum (ODC)

Gepubliceerd op: 23 januari 2021

Het Operatief Dagcentrum (ODC) is een speciale afdeling waar kortdurende operaties en pijnbehandelingen snel achter elkaar kunnen plaatsvinden. Hierbij staan efficiëntie en patiëntvriendelijkheid centraal. Bij het ODC is alles aanwezig op één afdeling, de ontvangstruimte, de operatiekamers en de nabehandelingsruimte

Het ODC van het Slingeland Ziekenhuis beschikt over twee operatiekamers. Beide kamers zijn geschikt voor alle voorkomende ingrepen. Met behulp van moderne apparatuur en technieken wordt kwalitatief hoogwaardige zorg geleverd.

De medewerkers

De medewerkers van het ODC zijn ook werkzaam op de operatieafdeling, de polikliniek Pijnbestrijding of polikliniek Oogheelkunde. Dit zijn goed opgeleide en ervaren medewerkers die hun best doen het verblijf voor de patiënt zo aangenaam mogelijk te maken. Een operatieteam bestaat normaal gesproken uit een snijdend specialist, drie operatieassistenten, een anesthesioloog en een anesthesiemedewerker. Het personeel van de operatieafdeling loopt in speciale blauwe kleding. Daarnaast dragen zij mondmaskers en mutsen.

Locatie

Het ODC bevindt zich op de tweede verdieping van het ziekenhuis, u volgt routenummer 74.

Afhankelijk van de soort ingreep of behandeling die de patiënt ondergaat, komt de patiënt rechtsteeks van huis naar het ODC of wordt de patiënt van te voren opgenomen op een verpleegafdeling.
Wordt u rechtstreeks op het ODC verwacht, meldt u zich dan bij het secretariaat van het ODC voordat u plaatsneemt in de wachtkamer.
Wordt u van te voren opgenomen op een verpleegafdeling, dan brengt een verpleegkundige of asisistente u naar het ODC en haalt u daar na de ingreep weer op.

Voorbereidingen thuis

Om medische en hygiënische gronden vragen wij u geen sieraden, piercings en make-up te dragen als u een ingreep moet ondergaan op het ODC. Verder adviseren wij u makkelijke, loszittende kleding te dragen. Gaat u op de dag van de operatie weer naar huis, dan dient u vervoer te regelen. U mag dan niet zelf autorijden. Verder is het belangrijk om uw ponskaartje en medicijnen (als u die gebruikt) mee te nemen.

Het tijdstip van de operatie dat aan u is doorgegeven, is een tijdstip bij benadering. 
Het geplande operatieprogramma kan uitlopen of tussentijds gewijzigd worden vanwege spoedgevallen, logistieke of medische redenen.

Ontvangstruimte

Iedere patiënt gaat eerst naar de ontvangstruimte. Hier worden voorbereidingen voor de operatie getroffen. De verpleegkundige of assistente zorgt voor aangepaste kleding wanneer dit nodig is. Vanuit de ontvangstruimte gaat u lopend, in een o.k.-stoel, rolstoel of bed naar de operatiekamer.

De operatiekamer

In de operatiekamer neemt u plaats op de operatietafel of kunt u blijven zitten in de OK-stoel. Er vinden voorbereidingen plaats voor de anesthesie (verdoving). Dit kan sedatie (roesje) zijn, regionale anesthesie (bijv. ruggenprik) of lokale (plaatselijke) anesthesie zijn. Dit is van tevoren met u besproken. Bij sedatie en regionale anesthesie wordt u altijd aangesloten op de bewakingsapparatuur. Bij lokale anesthesie is het afhankelijk van uw lichamelijk conditie of er gebruik wordt gemaakt van bewakingsapparatuur. Dit beslist uw arts.

Na de ingreep

Na de ingreep gaat u naar de nabehandelingsruimte. In de nabehandelingsruimte bewaken gespecialiseerde verpleegkundigen uw algehele toestand. U krijgt koffie of thee en een plakje ontbijtkoek. Bepaalde ingrepen vragen een langere en intensievere nazorg. In dat geval gaat u na de ingreep rechtstreeks naar de recovery/ uitslaapkamer van het operatiecentrum.

Vragen

Als u vragen hebt over uw verzorging of medische behandeling, dan kunt u deze altijd stellen aan de medewerkers van het ODC of aan de medisch specialist. Daarnaast kunt u ook altijd telefonisch contact opnemen met de secretaresse van de specialist waar u onder behandeling bent.

Laatst bijgewerkt op: 21 november 2023

Direct naar

Prototype Inreda AP6. De kunstalvleesklier zit met twee slangetjes verbonden aan de buik van de patiënt. ©Inreda Diabetic
Resultaten studie kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten veel belovend