Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Patiënten in beweging met het beweegbord

Gepubliceerd op: 16 juni 2022

Het is belangrijk om tijdens een ziekenhuisopname zoveel mogelijk in beweging te blijven. Om dit te stimuleren, maakt de verpleegafdeling Neurologie/Cardiologie van het Slingeland Ziekenhuis sinds kort gebruik van een zogenaamd beweegbord. Dit bord hangt bij het bed van de patiënt en geeft met herkenbare pictogrammen en tekst overzichtelijk weer hoe hij/zij veilig kan bewegen. 

“Het is ontzettend belangrijk dat patiënten in beweging blijven tijdens hun ziekenhuisopname”, vertelt fysiotherapeut Lucia. “Het verschilt per patiënt in hoeverre dat mogelijk is, daar is het beweegbord een handig middel voor. Het stimuleert patiënten om zelf uit bed te komen en geeft heel eenvoudig en overzichtelijk weer hoe dit in hun situatie veilig kan. Zo werken we samen naar een bepaald doel toe, bijvoorbeeld dat de patiënt zelfstandig kan lopen of kan traplopen. Het doel is uiteraard per patiënt verschillend en afhankelijk van zijn of haar situatie.” 

 

Ook voor zorgverleners en familie

Het beweegbord stimuleert ook zorgverleners om de patiënt te activeren tot bewegen. “Een verpleegkundige kan tijdens een ronde de patiënt nog even wijzen op het beweegschema op het beweegbord. Of helpen uit bed te stappen. En een medewerker gastenservice kan bijvoorbeeld een maaltijd aan tafel serveren als ze ziet dat een patiënt aan tafel kan zitten”, vervolgt Lucia. “Ook voor familie kan het fijn zijn om te zien wat hun naaste wel of niet kan. Zo zijn ze eerder geneigd samen een stukje te gaan wandelen of aan tafel een kopje koffie te drinken.” 

 

Bewegen verlaagt het risico op complicaties

Waarom is bewegen tijdens een ziekenhuisopname zo belangrijk? Lucia legt uit: “Weinig bewegen kan leiden tot afname van spierkracht, spiermassa en conditie en vergroot de kans op complicaties na een operatie. Als je ziek in bed ligt, ben je snel geneigd in bed te blijven en je lichaam rust te geven. Dit kan echter leiden tot verdere achteruitgang, vooral bij ouderen. Deze achteruitgang kan er bij hen zelfs voor zorgen dat zelfstandig wonen na een ziekenhuisopname niet meer mogelijk is.” Bewegen tijdens de ziekenhuisopname kan dus veel van deze complicaties voorkomen. “Daarnaast bevordert bewegen het herstel: patiënten kunnen sneller naar huis en zijn fitter bij thuiskomst.”

 

Pilot

De inzet van het beweegbord is vooralsnog een pilot op verpleegafdeling Neurologie/Cardiologie. Na drie maanden wordt gekeken of het beweegbord ook op andere afdelingen ingezet gaat worden.  

 

Laatst bijgewerkt op: 16 juni 2022

Direct naar

Klinisch verloskundige Dewi Timmer geeft de zwangere Loes Fransen instructies over het mobiele CTG-apparaat.
Slingeland start met thuismonitoring zwangere vrouwen