Samen verspilling dure medicatie voorkomen
Slingeland doet mee aan pilot die heruitgifte kankermedicijn toestaat
Gepubliceerd op: 08 juli 2024Het Slingeland Ziekenhuis behoort tot de 14 ziekenhuizen die dit jaar meedoen aan een belangrijke landelijke pilot: het heruitgeven van dure medicijnen aan kankerpatiënten. Het opnieuw uitgeven voorkomt verspilling en milieuschade. Onze poliklinisch apotheker, teammanager ziekenhuisapotheek en internist-oncoloog vertellen erover.
Dure medicijnen voor thuisgebruik niet vernietigen, maar op kwaliteit controleren en weer uitgeven aan een patiënt die het nodig heeft. Het lijkt logisch, maar het mag niet. Om vervalsing van medicijnen te voorkomen, verbiedt Europese wetgeving de heruitgave van medicijnen. Daarbij maakt het niet uit of het om spotgoedkope aracetamol gaat of om peperdure antikankermedicatie.
“Patiënten leveren een maatschappelijke bijdrage door mee te doen aan deze pilot tegen medicijnverspilling.”
Voortouw
“Patiënten vinden het ongelooflijk als ze horen dat we overgebleven en onaangebroken medicijnen moeten vernietigen. Dat gaat tegen ieders gevoel in”, vertelt internist-oncoloog Rune van de Wetering. Dat vindt ook teammanager van de ziekenhuisapotheek, Johan van der Elsen: “Als ziekenhuis wilden we hierin het voortouw nemen en waren al met een zorgverzekeraar in gesprek over een proef met heruitgifte. Toen kwam deze studie van Radboudumc op ons pad en zijn we als ziekenhuis ingeloot voor deelname.” In de pilot gaat het om dure medicijnen in tabletvorm voor onder meer prostaatkanker, uitgezaaide borstkanker, longkanker en de ziekte van Kahler. Die medicijnen kosten tot enkele duizenden euro’s per maand. “Waarom stopt een patiënt met medicijnen? Omdat de behandeling niet meer effectief is of vanwege plotselinge bijwerkingen of onvoorzien overlijden”, aldus de oncoloog.
Patiënten die deze specifieke medicijnen gebruiken, ontvingen van het ziekenhuis een mail of brief met de vraag of ze aan de proef willen deelnemen. Van der Elsen: “Gisteren belde ik patiënten na die nog niet hadden gereageerd en 14 van de 15 zeiden volmondig ja. In totaal doen er al bijna honderd patiënten aan de proef mee.” Ook nieuwe patiënten worden actief
benaderd om deel te nemen.
Medicatie in cijfers
- Nederland geeft 6,5 miljard euro per jaar uit aan medicatie (bron: Algemene Rekenkamer).
- Er komen steeds duurdere geneesmiddelen op de markt.
- Naar schatting wordt er jaarlijks voor meer dan 100 miljoen euro aan ingeleverde ongebruikte medicatie vernietigd.
- Een eerste studie van Radboudumc naar heruitgifte leverde een besparing op van ruim 600 euro per patiënt.
Kwaliteitscontrole
Hoe gaat de pilot in zijn werk? Een deelnemende patiënt krijgt van de poliklinische apotheek zijn gevulde medicijndoosjes verzegeld mee naar huis. En indien nodig met een temperatuursensor in de verpakking, want het gaat om medicijnen die op kamertemperatuur moeten blijven. Blijft er een doosje met tabletten over, dan kan de patiënt deze terugbrengen bij poliklinisch apotheek de Oude IJssel in het Slingeland.
Poliklinische apotheker Catherine Callens: “Wij doen dan een kwaliteitscontrole: is de verzegelde plastic verpakking niet verbroken, is het doosje intact en is het op kamertemperatuur bewaard gebleven? Als dat het geval is, mogen wij het doosje weer uitgeven aan een nieuwe patiënt die ook aan de studie deelneemt. Dat is binnen de studie toegestaan omdat de kwaliteit van het medicijn vergelijkbaar is met een nieuw pakje.”
Omslag in denken
De proef in het Slingeland loopt pas sinds kort. Daarom is er nog geen medicijndoosje teruggekomen en heruitgegeven. Johan van der Elsen ziet nog een andere, positieve reden: “De medisch specialisten van ons ziekenhuis schrijven al heel secuur voor. We geven niet voor een half jaar of een jaar aan medicijnen mee. Maar we verwachten wel dat er tijdens dit proefjaar doosjes terugkomen. Al zouden we maar één doosje heruitgeven, hoe mooi is dat om verspilling tegen te gaan?” Apotheker Catherine Callens: “Na deze proef zou ik dit ook graag doen voor de dure medicijnen die in de koelkast bewaard moeten blijven, maar dat is ingewikkelder.”
Wat is het hogere doel? Oncoloog Van de Wetering: “We hopen dat deze pilot ertoe leidt dat we dit standaard kunnen doen met dure medicijnen. Dat we ook mogen doen wat we als mens allemaal normaal vinden.” Hoopvol sluit Johan van der Elsen af: “Er komt een omslag in het denken over verspilling van medicatie vanwege duurzaamheid en kosten. Dat gaat deze proef zeker opleveren.”
Laatst bijgewerkt op: 08 juli 2024