Scholing wondzorg voor huisartsenpraktijken
Voor de beste wondzorg thuis en in het ziekenhuis
Gepubliceerd op: 22 september 2022De meeste wonden genezen uit zichzelf of na behandeling door de huisarts. Maar soms verloopt de genezing niet voorspoedig en dan is er ondersteuning nodig. Thuis of in het ziekenhuis. “Om patiënten de juiste zorg te bieden én kennis van wondzorg te actualiseren, hebben we de scholing ‘wondzorg’ gegeven aan huisartsenpraktijken in de regio. Een groot succes!” vertellen Femke Schulenbarg, verpleegkundig specialist Vaatchirurgie en Elles ter Maat, wondverpleegkundige.
Het Slingeland Ziekenhuis zet zich in voor de beste zorg door goede samenwerking met zorgverleners in de regio. Op het gebied van wondzorg is er een ‘ketenregiegroep’ waarin de regionale huisartsprakijken, de thuiszorgorganisaties en het ziekenhuis vertegenwoordigd zijn. Hier ontstond het plan om de regionale scholing ‘wondzorg’ op te zetten. Een uniek initiatief waar veel belangstelling voor is. De scholing wordt op locatie in de huisartsenpraktijk gegeven.
Vanuit ieders expertise
“De insteek is om de wondzorg vanuit de expertise van de cursist zo goed mogelijk te regelen voor de patiënten”, licht Femke toe. “Daarin zijn zorgverleners gelijkwaardig. De huisarts kent niet alleen iemands medisch dossier, maar weet vaak ook meer over de achtergronden van de patiënt. De wondverpleegkundige van de thuiszorg is niet alleen zorgprofessional, maar kent ook de thuissituatie van de patiënt. Als ziekenhuis beschikken we naast onze vakkennis over speciale voorzieningen, zoals een röntgenapparaat en een vaatlaboratorium. Op basis van de kennis en expertise van alle professionals rondom een patiënt maken we een behandelplan. Dat is de kracht van de keten wondzorg.”
Ervaringen delen
“Al met al meldden zich zo’n honderd praktijkondersteuners, wondverpleegkundigen en huisartsen aan. Inmiddels hebben we bij zes van de negen praktijken scholing gegeven. In oktober volgen de laatste drie. Met de scholing wordt niet alleen de kennis van wondzorg geactualiseerd”, vertellen Femke en Elles. “We leren van elkaar door ervaringen te delen en maken daarbij steeds gebruik van herkenbare praktijkvoorbeelden. Vaak weten huisartsen wel hoe de lijntjes lopen, maar om op deze manier te ervaren hoe de samenwerking tussen de thuiszorgorganisaties en het ziekenhuis verloopt, is van toegevoegde waarde. En minstens zo belangrijk; we leren elkaar kennen. Dat is prettig als je wilt overleggen, bijvoorbeeld als het genezingsproces moeizaam verloopt.”
Vangnet
Zoals gezegd genezen de meeste wonden die behandeld zijn door de huisarts. Maar vooral mensen met meerdere onderliggende aandoeningen, zoals suikerziekte of slagaderverkalking, kunnen te maken krijgen met moeilijk genezende wonden. “In dat geval kan het fi jn zijn om te weten dat zorgverleners bij het Wondcentrum terecht kunnen voor ondersteuning. Dat kan al door wondfoto’s naar het Wondcentrum te sturen via een beveiligde verbinding”, vertelt Elles. “Maar het komt ook voor dat we beeldbellen en samen met de verpleegkundige naar een thuissituatie mee te kijken. Op afstand is veel bij te sturen, soms is het al genoeg om even met elkaar te overleggen. Een andere keer lijkt het toch verstandig om een patiënt te verwijzen naar het Wondcentrum. Het is prettig dat je elkaar als zorgprofessionals kent en weet dat er altijd een vangnet is waar je een beroep op kunt doen. En zo de beste zorg voor de patiënt op de juiste plek te kunnen bieden.”
Wondcentrum voor specialistische wondzorg
Na verwijzing door de huisarts kunnen mensen terecht in het Wondcentrum van het Slingeland Ziekenhuis voor specialistische wondzorg. Er worden wonden behandeld als gevolg van een ongeval of een operatie. Maar het kan ook gaan om een open been of om voetproblemen in combinatie met suikerziekte of vergroeiingen. De verpleegkundigen werken samen met een team van specialisten, zoals (vaat)chirurgen, dermatologen en verpleegkundig specialisten vaatchirurgie. Door de verschillende oorzaken en de diversiteit aan klachten kan de patiënt ook te maken krijgen met een internist, revalidatie-arts, orthopedisch schoenmaker, podotherapeut, gipsverbandmeester of bandagist. De wondverpleegkundigen van het Wondcentrum zijn er om de patiënt de juiste wondzorg in de regio te bieden in goede samenwerking met huisartsen en thuiszorgorganisaties in de regio.
Laatst bijgewerkt op: 12 september 2022