Overslaan en naar de inhoud gaan
search

September staat in het teken van bloedkanker

Blood Cancer Awareness Month

Gepubliceerd op: 01 september 2022

September is wereldwijd uitgeroepen tot Blood Cancer Awareness Month. Tijdens deze maand wordt er extra aandacht gevraagd voor deze ziekte en de patiënten. Bewustwording creëren voor deze vormen van kanker en de impact op patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals is daarbij het doel. In Nederland zijn er jaarlijks meer dan 10.000 patiënten die de diagnose bloedkanker krijgen. Dat maakt bloedkanker tot de vijfde meest voorkomende vorm van kanker in ons land. 

 

Wat is bloedkanker

Het beenmerg bevat stamcellen. Deze cellen rijpen en specialiseren zich hierbij in verschillende typen cellen die in het bloed voorkomen. Sommige celtypen rijpen in het lymfesysteem. Wanneer deze cellen zich op abnormale wijze delen spreken we van bloedkanker. Bloedkanker bestaat in vele vormen, inmiddels kennen we er zo’n 140. Voorbeelden van bloedkanker zijn onder andere het (non)-Hodgkinlymfoom, acute myeloide leukemie, chronische lymfatische leukemie en multiple myeloom.

 

Symptomen

Bloedkanker kan zich openbaren door:

  • gewichtsverlies van meer dan 10% in korte tijd;
  • heel veel nachtzweten;
  • flinke vermoeidheid;
  • botpijn;
  • onbegrepen koorts;
  • knobbeltje in de lymfeklieren

 

Foute boel

Soms wordt de diagnose ook bij toeval gesteld. Een patiënt vertelde daarover onlangs het volgende:

"Ik moest geopereerd worden aan mijn knie, ik zou een knieprothese krijgen. Ik kwam bij de anesthesist en die zei me dat het aantal witte bloedlichaampjes bij mij erg hoog was. Hij stuurde me naar de hematoloog en die zei dat het foute boel was. Het was best wel een schok. Heel onwerkelijk omdat ik nergens last van had."

De diagnose bloedkanker gaat gepaard met veel onzekerheid en een forse impact op de levensstijl en kwaliteit van leven. Gelukkig worden de vooruitzichten bij bloedkanker iedere dag beter, dankzij de toegenomen beschikbaarheid van doelgerichte en innovatieve behandelingen. Ons team van hematologen en verpleegkundig specialisten in het Slingeland ondersteunt patiënten met bloedkanker tijdens hun ziekte en de behandeling. 

Zorgen zit in ons bloed.

Op de foto van links naar rechts: internist-hematoloog Esther van Bladel, verpleegkundig specialist Janneke Lanke, internist-hematoloog Naïl Aboosy, verpleegkundig specialist Els Meuleman en internist-hematoloog Jolien van Heek.

Foto: Toon Hendriks Fotografie

Laatst bijgewerkt op: 01 september 2023

Direct naar

thf-nieuwbouw-0049ps.jpg
Bouw Slingeland Ziekenhuis officieel van start