Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Sinusitis; ontsteking van de neusbijholten

Bijholteontsteking

Gepubliceerd op: 18 maart 2014
Sinusitis is een ontsteking van de neusbijholten of sinussen. Het slijmvlies kan ontstoken raken door een bacterie, maar ook door een slechte ventilatie en onvoldoende afvoer van vocht uit de bijholtes. Een verkoudheid heeft tot gevolg dat de bijholten gevuld zijn met dik slijm. Als het neusslijmvlies gezwollen is kan slijm en pus niet goed worden afgevoerd waardoor de neusbijholtes verstopt raken. De bacteriën die normaal gesproken afgevoerd worden kunnen dan een infectie veroorzaken.
Dit gebeurt relatief vaak. Jaarlijks heeft één op de zeven Nederlanders en sinusitis. Als dit te laat of niet voldoende behandeld wordt kan dit chronisch worden. De aandoening komt vooral veel voor bij volwassenen. Bij kinderen tot acht jaar komt het bijna nooit voor, de sinussen zijn dan nog niet voldoende ontwikkeld.

De neus en bijholten

De neus en de neusbijholten hebben meerdere functies. Ze zijn belangrijk voor het ruiken, het stemgeluid, hebben een filter tegen vuildeeltjes en een bevochtigende functie voor de luchtwegen bij het inademen.
De neus bestaat gedeeltelijk uit bot en kraakbeen en is een holle ruimte: de neusholte. In het achterste gedeelte van de neusholte zijn twee openingen waardoor de in geademde lucht richting keel geleid wordt. De linker- en de rechterneusholte zijn van elkaar gescheiden door het neustussenschot.
De neusholte wordt door de neusschelpen in drie delen verdeeld, daar tussen liggen de neusgangen.

De neusbijholten zijn met lucht gevulde holle ruimtes in het schedelbot. Ze staan in verbinding met de neusholte en bevatten slijmvlies. Er zijn 4 neusbijholtes: de voorhoofdsholte (tussen de ogen en boven de neus), kaakholte (van bovenkaak tot aan de oogkas), zeefbeen (klein luchtkamers tussen de neus en oogkas) en wiggebeensholte (liggen diep midden in de schedel). De zogenaamde ostia (neusgangen) verbinden deze neusbijholtes met de neusholte.
Aan de binnenkant van de neusholten en neusbijholten zit een laagje slijmvlies. Dit slijmvlies houdt de neus vochtig en vormt een beschermlaagje. De trilhaartjes voeren vuildeeltjes af naar de keel. De bijholten zijn ruimtes die links en rechts van de neus zitten. Deze ruimtes zijn verbonden met de neus en de keel. Bij een verkoudheid gaat de ontsteking van de neusslijmvliezen wel eens door naar de bijholten (sinusitis).

Klachten bij ontsteking van de neusbijholten

Bij een ontsteking van het neusslijmvlies in de neusbijholten kan een pijnlijk en drukkend gevoel in het voorhoofd en rond de ogen ontstaan. Bij voorover bukken kan het drukkende gevoel toenemen. Ook is er soms sprake van hoofdpijn, pijn in de kiezen of bovenkaak. Door de ontsteking kan ook koorts ontstaan.

Behandeling

Meestal wordt er met neusspray of neusdruppels behandeld. Ook behandelalternatieven zoals neusspoelingen met een zoutoplossing kunnen de klachten verlichten. Bij een hardnekkige sinusitis is soms ook behandeling met antibiotica nodig.
Als andere middelen niet meer helpen is soms een operatieve behandeling mogelijk.
Een keel-, neus- en oorarts kan dit met een operatie behandelen. De arts brengt een klein kijkbuisje in de neus om te kijken waar de ontstekingen zitten. Ook kan de arts de ontstoken holtes openmaken zodat de ontstekingsstoffen (snot, pus en bloed) eruit kunnen. U krijgt geen littekens van deze operatie.

Laatst bijgewerkt op: 08 november 2021

Direct naar

thf-nieuwbouw-0049ps.jpg
Bouw Slingeland Ziekenhuis officieel van start