Betere zorg begint met een goed gesprek


Gepubliceerd op : 26-05-2016
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Als u bij een arts bent voor een behandeling of onderzoek, zijn er vrijwel altijd meerdere mogelijkheden. Gaat u voor een knieoperatie of voor fysiotherapie? Kiest u voor prenatale testen of juist niet? Om tot een weloverwogen keuze te komen voor een behandeling of onderzoek, nodigt het Slingeland Ziekenhuis patiënten uit om mee te praten over hun zorg en de 3 goede vragen te stellen. Betere zorg begint tenslotte met een goed gesprek. 

Bespreek samen met uw arts welke zorg het beste bij uw persoonlijke situatie past. Overleg samen over de diverse mogelijkheden met aandacht voor de voor- en nadelen. De 3 goede vragen zijn hierbij een handig hulpmiddel:
 
  • Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Samen beslissen over uw behandeling of onderzoek

Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij een patiënt past, hangt af van een aantal zaken. Denk aan: risico’s, bijwerkingen, levensstijl, leefomstandigheden, beroep en wensen. Zorgverleners beslissen graag met u, niet over u. Onder andere de 3 goede vragen kunnen helpen om een open gesprek te voeren met de arts en een weloverwogen keuze te maken. Het Slingeland Ziekenhuis communiceert daarom deze 3 goede vragen actief met patiënten. 

Een goed gesprek tussen arts en patiënt

De campagne ‘3 goede vragen’ is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland en de Federatie van Medisch Specialisten. Het Slingeland Ziekenhuis ondersteunt dit initiatief. Het ziekenhuis hecht veel waarde aan patiënttevredenheid en optimale informatievoorziening. Samen beslissen over een behandeling staat hierin centraal. Artsen en patiënten hebben hierin beide een eigen rol. De arts als specialist op medisch vlak en de patiënt als expert over zijn eigen lichaam en leefsituatie. Dit begint met een goed gesprek over de mogelijkheden, de voor- en nadelen van die mogelijkheden en wat dit betekent voor de persoonlijke situatie. 

Meer informatie over samen beslissen vindt u op www.begineengoedgesprek.nl of www.3goedevragen.nl.

Deel deze pagina: