Slingeland Ziekenhuis

Onderzoek in verband met ziekenhuisbacterie MRSA


Gepubliceerd op : 14-06-2018
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Donderdag 14 juni
Op de verpleegafdeling A2 van het Slingeland Ziekenhuis is de MRSA-bacterie aangetroffen bij vier patiënten.

Vrijdag 15 juni 
Een van de  artsen die operaties verricht blijkt na onderzoek ook besmet te zijn met de MRSA-bacterie. Er zijn passende maatregelen getroffen. Het operatieprogramma en de poliklinische spreekuren van deze arts zijn afgezegd. Alle betrokken patiënten worden hiervan tijdig op de hoogte gesteld door het ziekenhuis.

Voor alle patiënten geldt dat zij veilig opgenomen kunnen worden in het ziekenhuis en dat afspraken op de poliklinieken verder gewoon doorgaan.  

Maatregelen

Om verdere verspreiding te voorkomen zijn maatregelen genomen. De betreffende patiënten worden op eenpersoonskamers geïsoleerd verpleegd om verdere besmettingen te voorkomen. Bij alle patiënten die nu op verpleegafdeling A2 liggen zijn donderdagavond MRSA-kweken afgenomen.
Er worden geen nieuwe patiënten meer opgenomen op A2 (opnamestop). Tevens zijn de operatiepatiënten afgebeld die gepland stonden voor vrijdag (15-6) en op afdeling A2 opgenomen zouden worden. Deze OK-patiënten behoeven na de operatie de deskundigheid van deze afdeling en zijn na een operatie kwetsbaarder voor een MRSA-besmetting.
Alle betrokken personeelsleden zijn vrijdag (15-6) ook gekweekt op de aanwezigheid van de MRSA-bacterie.

Wat is MRSA?

MRSA (Methicilline Resistente Staphylococcus Aureus) is een bacterie die via lichamelijk contact wordt overgedragen. Deze bacterie kan voor gezonde mensen geen kwaad. Bij mensen met een verminderde weerstand kan deze bacterie een infectie veroorzaken. Zo'n infectie kan onschuldig zijn, bijvoorbeeld puistjes, kleine wondjes of huidbeschadigingen. Maar de infectie kan ook ernstiger zijn, zoals bloedvergiftiging of longontsteking. Zie ook: MRSA-bacterie wat is dat?

Bezoek

Bezoekers van patiënten op A2 zijn nog steeds welkom. Maar het ziekenhuis vraagt ze om verder niet naar andere afdelingen te gaan maar na het bezoek het ziekenhuis te verlaten.


Deel deze pagina: