FAQ veelgestelde vragen
Afspraak maken

FAQ

Veel gestelde vragen

1. Registratie gegevens: Moet ik mij inschrijven bij het ziekenhuis voor mijn afspraak?

Nieuwe patiënten, patiënten die zich willen inschrijven of hun gegevens willen wijzigingen gaan hiervoor naar de Inschrijfbalie van het ziekenhuis. Neem uw verzekeringsgegevens mee en een geldig identiteitsbewijs. 

2. Verwijzing: Kan ik een afspraak maken zonder verwijzing?

Patiënten zijn verplicht bij de eerste polikliniekafspraak een verwijsbrief van de huisarts, tandarts, verloskundige of andere medisch specialist te overleggen. Patiënten zonder verwijzing moeten de kosten van het bezoek en eventuele behandeling in het Slingeland Ziekenhuis zelf betalen, omdat de zorgverzekeraars de zorg dan niet meer vergoeden. Patiënten hebben voor elk nieuw gezondheidsprobleem een nieuwe verwijsbrief nodig. Als u een verwijsbrief van uw (huis)arts heeft gekregen staat daar ook op vermeld of u digitaal een afspraak kan maken.

3. Gevonden voorwerpen: Hoe kan ik een verloren voorwerp terugkrijgen?

Bent u iets verloren in het Slingeland Ziekenhuis? Kijk op de website van iLost, hét digitale platform voor gevonden en verloren voorwerpen. 
Hoe het werkt:

  • Staat het door u verloren voorwerp ertussen? Klik hierop en reageer direct via de knop ‘dit voorwerp is van mij’. Door het beantwoorden van een paar controlevragen, weten we zeker dat u de eigenaar bent.
  • Staat uw voorwerp er (nog) niet tussen? Houd dan de website van iLost goed in de gaten. Dagelijks worden er nieuwe gevonden voorwerpen geregistreerd.

Het Slingeland Ziekenhuis is niet aansprakelijk voor het verlies van persoonlijke eigendommen in- en om de terreinen van onze verschillende locaties. Voor vragen kunt u terecht bij het Facilitair Service Punt (0314) 329292.

4. Keuze arts: Mag ik zelf kiezen in welk ziekenhuis ik word behandeld en door welke arts?

In Nedeland mag u zelf kiezen waar en door wie u wordt behandeld, mits het niet om spoedeisende zorg gaat. Het is wel aan te raden bij uw zorgverzekering na te vragen of zij de kosten voor de behandeling in het ziekenhuis van uw keuze vergoeden. U kunt ook zelf kiezen welke arts u gaat behandelen. Natuurlijk is dit ook afhankelijk van welke behandeling u moet ondergaan. De wachttijden kunnen ook per arts verschillen.

5. Klacht: Ik ben niet tevreden, bij wie kan ik terecht?

Als u niet tevreden bent over uw behandeling in het ziekenhuis kunt u dit kenbaar maken. U mag hiervoor het suggestieformulier gebruiken of u kunt het direct bespreken met de betrokken persoon of het afdelingshoofd.
Er is een ook klachtenfunctionaris het Slingeland Ziekenhuis die u deskundig kan adviseren of helpen bij het uiten van de klacht. Heeft u een klacht of bent u ontevreden, laat het ons weten. Voor het ziekenhuis is dit belangrijke informatie bij het werken aan kwaliteitsverbetering.

6. Rekening: Waar kan ik terecht met vragen over mijn ziekenhuisrekening?

Voor informatie over uw factuur kunt u telefonisch contact opnemen met de administratie van het Slingeland Ziekenhuis tel: (0314) 32 98 35. Hebt u vragen over de vergoeding van uw behandeling? Informeer dan bij uw zorgverzekeraar. 

7. Bezoek: mag ik op bezoek bij een patiënt als ik verkouden ben of griep heb?

Als u verkouden bent (hoesten en proesten), diarree, griep of huidinfecties heeft, kunt u beter niet op bezoek komen. Dit geldt ook voor kinderen die een kinderziekte hebben of korter dan drie weken voor het bezoek in contact zijn geweest met een persoon met een kinderziekte (waterpokken, roodvonk, mazelen, rode hond, kinkhoest en bof). Bij twijfel kunt u het beste contact opnemen met de verpleegafdeling waar u op bezoek wilt.

8. Rondleidingen: Worden er ook rondleidingen voor (potentiële) studenten, bezoekers of patiënten gegeven?

Helaas zijn er geen standaard rondleidingen in het ziekenhuis geregeld. Er is geen mogelijkheid om een kijkje te nemen op de operatiekamers, de Intensive Care of de hartbewaking. Dit is mede omdat we de privacy van onze patiënten willen beschermen.

9. Wegbrengen/ophalen: Mag ik iemand afzetten of ophalen bij het ziekenhuis zonder te betalen voor het parkeren?

U kunt iemand afzetten voor het ziekenhuis of ophalen. Als u binnen twintig minuten weer vertrekt hoeft u niet te betalen en kunt u direct met uw inrijkaart het parkeerterrein weer verlaten zonder deze bij de betaalautomaat te laten afstempelen.

10. Rolstoelen: Heeft het ziekenhuis rolstoelen ter beschikking staan voor patiënten van de polikliniek?

Bij de ingangen van het ziekenhuis staan rolstoelen die patiënten kunnen gebruiken. U kunt deze loskoppelen bij de ingang door er een muntje van 50 cent of een euro in te stoppen. Als u de rolstoel terugbrengt krijgt u uw muntstuk terug (net als bij winkelwagentjes).

11. Waarvoor gebruiken jullie mijn e-mailadres?

Door uw e-mailadres aan ons op te geven (bij de balie of in Mijn Slingeland) verleent u het Slingeland Ziekenhuis toestemming om uw e-mailadres in ons systeem op te slaan. Uiteraard behandelen wij uw gegevens strikt vertrouwelijk. Uw contactgegevens worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden en worden niet verstrekt aan derden. We gebruiken uw e-mailadres voor het versturen van een herinneringsmail voor een afspraak of als er een vragenlijst of e-consult voor u staat in Mijn Slingeland. Daarnaast wordt het emailadres gebruikt voor kwaliteitsdoeleinden van het ziekenhuis, zoals het toesturen een digitale vragenlijst met betrekking tot uw ervaringen. 
Wilt u geen informatie van het ziekenhuis per e-mail ontvangen? Geef dit dan aan bij de Inschrijfbalie of de polikliniek.

12. Zijn mijn persoonlijke gegevens veilig bij het Slingeland Ziekenhuis?

Het Slingeland Ziekenhuis hecht grote waarde aan het vertrouwelijk omgaan met uw gegevens. Hier zijn strenge eisen voor, waar alle medewerkers en medisch specialisten zich strikt aan houden. De NEN7510, Wet op de Bescherming Persoonsgegevens en Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst zijn belangrijke uitgangspunten voor onze werkwijze. Uw persoonsgegevens zijn in onze systemen beveiligd tegen onrechtmatig gebruik. Uw persoonsgegevens zijn opgeslagen in een database, op een server welke beveiligd is tegen inbraak door firewalls, authenticatie en encryptie.

13. Online afspraak: Kan ik altijd online een afspraak plannen?

Het 'digitaal afspraak maken' via Mijn Slingeland is nog in ontwikkeling. Voor veel poliklinieken is het mogelijk om online uw afspraak in te plannen. Helaas is het nog niet mogelijk om voor alle poliklinieken / behandelingen online een afspraak te maken. Kijkt u in het overzicht met uitzonderingen om te zien of het voor u mogelijk is.

14. Medisch dossier: Kan ik mijn dossier of dat van een familielid inzien?

Een patiënt heeft recht op het opvragen van zijn/haar medisch dossier waarin gegevens staan die betrekking hebben op de behandeling. Dit kan via Mijn Slingeland, door in te loggen met uw DigiD mét extra SMScontrole.
Voor een verzoek tot inzage van een dossier, kopieën of correctie van gegevens kunt u ook een privacyformulier invullen. Ook een familielid kan een verzoek indienen met dit formulier. De behandelend arts zal beoordelen of er een gegronde reden is voor een familielid om het dossier in te zien.

15. Second opinion: Hoe vraag ik een second opinion aan?

Een verzoek tot een tweede mening kunt u bespreken met uw eigen arts die u mogelijk naar een voor uw ziekte gespecialiseerde hulpverlener of instelling kan doorverwijzen. Als u dit liever niet met uw arts bespreekt kunt u contact opnemen met uw huisarts of informatie inwinnen over een andere deskundige bij een patiëntenvereniging. Mogelijk verstrekt uw zorgverzekeraar ook informatie over dit onderwerp.

U kunt over alle behandelingen in de gezondheidszorg een tweede mening vragen. U heeft van niemand toestemming nodig, ook niet van uw eigen hulpverlener. Het is wel aan te bevelen er met uw eigen arts over te praten. Veel verzekeraars vergoeden de tweede mening alleen als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten. Ook worden niet altijd alle kosten vergoed. Meer informatie hierover vindt u in uw verzekeringspolis, of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

16. Stages: Kan ik een dagje meelopen in het ziekenhuis?

Stages in de vorm van het meelopen op een verpleegafdeling of polikliniek en maatschappelijke stages zijn niet mogelijk. De reden hiervoor is dat we de privacy van onze patiënten dan niet kunnen waarborgen. In het Slingeland Ziekenhuis worden wel stagemogelijkheden geboden op basis van een samenwerkingsovereenkomst met het opleidingsinstituut of op individuele aanvraag.
Zie: werkenbijslingeland.nl.

17. Werken: ik wil graag in het ziekenhuis werken. Heeft het ziekenhuis vacatures?

Alle vacatures binnen het Slingeland Ziekenhuis staan op de website werkenbijslingeland.nl. Daar kunt u ook solliciteren op een vacature. (Interne kandidaten dienen te solliciteren via de Profit Insite). Voor vragen en/of opmerkingen over werken, vacatures en opleidingen kunt u een e-mail sturen naar hr@slingeland.nl
 
 Laatst bijgewerkt op: 14-09-2021

Deel deze pagina: