Hygiene en Infectiepreventie

Hygiëne en Infectiepreventie

voor huisartsen

De afdeling Hygiëne & Infectiepreventie houdt zich bezig met het voorkómen van ziekenhuisinfecties en verspreiding van bijzonder resistente bacteriën. De maatregelen die hiervoor gelden zijn gebasserd op landelijke wetgeving, normen en richtlijnen.

Het team bestaat uit deskundigen infectiepreventie en deskundigen op het gebied van steriele medische hulpmiddelen en flexibele endoscopen. Het team wordt ondersteund door een assistent infectiepreventie. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met artsen-microbioloog van de Maatschap Medische Microbiologie & Immunologie Gelderland. 

Het team levert haar diensten ook aan verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg in de regio.
 

Bacteriën

Ieder mens draagt van nature bacteriën bij zich. Ze komen overal op en in ons lichaam voor. Bacteriën zijn meestal onschuldig en hebben vaak een nuttige functie. Bacteriën in de darmen helpen bijvoorbeeld bij de vertering van voedsel. Bacteriën op de huid bieden bescherming tegen bacteriën die niet bij ons horen.

Bijzonder resistente bacteriën

Wanneer bacteriën op een plek komen waar ze niet thuishoren kan een infectie ontstaan. Deze infecties worden doorgaans behandeld met antibiotica. Sommige bacteriën zijn echter ongevoelig (resistent) geworden voor één (of meer) eerste keus antibiotica. Deze bacteriën noemen we bijzonder resistent of BRMO. Een infectie veroorzaakt door een BRMO is niet ziekmakender dan een gevoelige bacterie, maar wel moeilijker te behandelen.  

MRSA

Een voorbeeld van een BRMO is de Meticilline Reistente Staphylococcus Aureus, afgekort MRSA. MRSA is een bacterie die ongevoelig is geworden voor het antibioticum meticilline. De meeste mensen dragen de Staphylococcus aureus af en toe, en sommige altijd, in hun neus, keel of darmen. Vanuit de neus kan de bacterie over de huid worden verspreid. Mensen kunnen Staphylococcus aureus bij zich dragen zonder ziek te zijn. Dit geldt ook voor de MRSA.

Voor gezonde mensen kan de MRSA geen kwaad. Dit ligt echter anders voor patiënten in het ziekenhuis. Hun weerstand is sterk verminderd, waardoor zij een grotere kans hebben op een infectie. Om deze patiënten in het ziekenhuis te beschermen, nemen we extra maatregelen. Zo zorgen wij voor een veilig ziekenhuis voor al onze patiënten.
Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus

Patiëntenfolders beschikbaar over dit onderwerp:

Contact

Meer informatieLaatst bijgewerkt op: 18-03-2021

Deel deze pagina: