Slingeland Ziekenhuis

Anale problemen vaak snel en eenvoudig te verhelpen


Gepubliceerd op : 20-11-2013
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Koen Reijnders, gespecialiseerd gastro-enterologisch chirurg:

‘Anale problemen zijn gemakkelijk en snel te verhelpen’

artikel uit huis-aan-huis-krant
Anale problematiek komt veel voor. Vooral het hebben van aambeien is een vervelende aandoening. En toch blijven veel mensen met aambeien rondlopen. “Jammer, want het is snel en gemakkelijk te verhelpen door een kleine chirurgische ingreep. Helaas is het aantal mensen dat zich laat helpen het topje van de ijsberg. De schatting is dat slechts tien procent van de mensen die er last van heeft zich laat behandelen in een ziekenhuis”, aldus Koen Reijnders, een van de drie gespecialiseerd gastro-enterologisch chirurgen van het Slingeland Ziekenhuis.

Gastro-entorolgisch chirurgen hebben het maag-darmstelsel als aandachtsgebied en behandelen onder andere perianale aandoeningen. Dat zijn aandoeningen rondom de anus zoals abcessen, ontstekingen, fistels en scheurtjes in het anusslijmvlies. Daarnaast heb je zaken die wat minder acuut (kunnen) zijn, het gaat dan vooral om aambeien, een verzakking en alles wat te maken heeft met  incontinentie.

Chirurg Koen ReijndersRegelmatige stoelgang

De oorzaak van perianale aandoeningen heeft vaak te maken met een groot bekkenprobleem uit het verleden, bijvoorbeeld bij vrouwen na een bevalling en mensen die last hebben van chronische obstipatie. “Dat zijn de persers die met een krant of tijdschrift op de wc gaan zitten. Een gezond regelmatig ontlastingspatroon is eens per dag. Een dag geen ontlasting is niet goed; de ontlasting dikt dan in en wordt hard. Je moet het zo zien”, legt Reijnders uit: “De endeldarm is een reservoir dat de ontlasting vasthoudt, het geeft een signaal aan het lichaam wanneer het vol is. Als je dan niet luistert en wacht, gaat de endeldarm ervoor zorgen dat het reservoir minder vol wordt. Het lichaam reageert door vervolgens vocht uit de ontlasting te halen, met als gevolg dat de ontlasting harder wordt. Op den duur dikt de ontlasting in tot harde kiezels. Dus als je een signaal krijgt om te ontlasten, moet je daaraan gehoor geven. Het lichaam is niet gemaakt om uit te stellen. Doe je dat wel, dan kun je wachten op problemen.”

Verandering van levenswijze

Perianale problemen zijn soms lastig te duiden. De huisarts kan u verwijzen en u kunt dan binnen een week op de poli terecht. Een gesprek met een gespecialiseerd chirurg geeft duidelijkheid over de aandoening en de behandeling. “Ontstekingen en scheurtjes in het anusslijmvlies zijn vaak te verhelpen met medicijnen. Een fistel moet behandeld worden op de operatiekamer en de patiënt met  aambeien kan een afspraak maken op het proctoscopiespreekuur”, aldus chirurg Reijnders. Daar wordt door een verlicht kijkbuisje in de anus gekeken en in het geval er sprake is van aambeien, worden die meteen afgeklemd. De ingreep duurt enkele minuten en dan kan de patiënt weer naar huis. Na vier weken volgt een controleafspraak en een eventuele nabehandeling. “Mensen moeten zich wel goed realiseren dat ze na verwijdering van de aambeien hun levenswijze moeten veranderen. Een regelmatige stoelgang creëer je door te luisteren naar je lichaam, geen druk op te bouwen in de endeldarm en de ontlasting niet in te laten dikken. Dat bereik je door vezelrijk te eten, voldoende te drinken en te zorgen voor dagelijkse lichaamsbeweging.”
“De Achterhoek is een sterk vergrijzende regio. In het Slingeland Ziekenhuis werkt een bekkenbodemteam,  bestaande uit een gynaecoloog, uroloog, seksuoloog, een mdl-arts en chirurg. Samen met de patiënt en de ergo- en fysiotherapeuten maken we een behandelplan voor alle mensen met problemen rondom de bekkenbodem. Dat is de meerwaarde die we als ziekenhuis kunnen bieden”, aldus gespecialiseerd chirurg Koen Reijnders.

Foto: Toon Hendriks Fotografie

Deel deze pagina: