Slingeland Ziekenhuis

Bijzondere tandheelkunde in Slingeland Ziekenhuis

Gepubliceerd op : 18-02-2008
Laatst bijgewerkt op: 16-01-2020

De afdeling mond- kaak- en gezichtschirurgie en het Centrum Bijzondere Tandheelkunde (CBT) zijn een intensieve samenwerking aangegaan. Vanaf 16 maart heeft deze samenwerking gestalte gekregen in de vorm van een CBT-kamer in het Slingeland Ziekenhuis.
De regio Oost-Gelderland kent voor de behandeling van mensen met een extreme angst voor tandheelkundige ingrepen het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT) Elver te Nieuw Wehl. De patiënten van het CBT worden verwezen door tandarts, huisarts of specialist. Over het algemeen vallen zij in de volgende categorieën:

  • patiënten met een verstandelijke beperking
  • kinderen die door angst of om andere redenen niet behandeld kunnen worden in de reguliere tandartsenpraktijk
  • volwassenen met grote angst voor (aspecten van) tandheelkundige behandeling
  • patiënten die door hun medische toestand of lichamelijke handicap niet behandeld kunnen worden in de reguliere tandartsenpraktijk.
Op het CBT vindt een multidisciplinaire benadering plaats door een team van tandartsen, een psycholoog, mondhygiënisten, preventieassistent en assistentes. Zij hebben allemaal een speciale deskundigheid op het gebied van het behandelen van patiënten met een bijzondere problematiek.
Sinds meer dan tien jaar wordt er door het CBT samengewerkt met het Slingeland Ziekenhuis bij de behandeling van patiënten onder algehele narcose en patiënten met problemen op het terrein van mondziekten en kaakchirurgie. Op de afdeling mond-, kaak- en gezichtschirurgie van het ziekenhuis en bij het CBT bestond al langere tijd de wens om bij bepaalde categorieën patiënten meer met elkaar te overleggen en samen te werken. Een behandelkamer binnen de afdeling in het ziekenhuis zou die samenwerking in hoge mate bevorderen. De afdeling mond- kaak- en gezichtschirurgie en het CBT zijn daarom erg blij dat deze intensieve samenwerking vanaf 16 maart jl. gestalte heeft gekregen in de vorm van een CBT-kamer in het Slingeland Ziekenhuis. Deze extra capaciteit zal worden benut door een tandarts en een mondhygiëniste met ondersteunende medewerkers. Omdat het CBT nu naast de spreekkamer van de kaakchirurgie zit, kan heel eenvoudig multidisciplinair overleg plaatsvinden en kan veel sneller een adequaat behandelplan worden opgesteld en uitgevoerd. Ook voor bepaalde patiënten die zijn opgenomen in het ziekenhuis, heeft de komst van het CBT meerwaarde. Het gaat hierbij dan om de mond(hygiëne)zorg bij patiënten op bijvoorbeeld de intensive care, patiënten voor, tijdens en na een chemotherapie, maar ook patiënten die een kaakoperatie hebben ondergaan of langdurig zijn opgenomen en een tandheelkundig probleem hebben. Verder kunnen cardiologische patiënten die op een wachtlijst staan voor een hartoperatie snel in het ziekenhuis terecht voor optimaliseren van de mondhygiëne, waarmee verwijdering van gebitselementen kan worden voorkomen. Doordat de samenwerking de multidisciplinaire benadering verstevigt, is de patiënt verzekerd van een optimale behandeling.

Deel deze pagina: