Slingeland Ziekenhuis

Citrix ingeschakeld: inloggen via externe toegang weer mogelijk


Gepubliceerd op : 18-01-2020
Laatst bijgewerkt op: 30-01-2020

Update 21 januari:

De Citrix-servers van het Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix zijn weer online. In beide ziekenhuizen zijn maatregelen genomen om een mogelijke kwetsbaarheid (lek) in het programma te repareren met een patch (update) van Citrix.
Nadat ook het Nationaal Cyber Security Centrum (NSCS) aangaf dat de update die nu is geïnstalleerd toereikend is, konden de Citrix-servers weer ingeschakeld worden.
Bericht 18 januari:
Het Slingeland Ziekenhuis en Streekziekenhuis Koningin Beatrix hebben uit veiligheidsoverwegingen besloten het dataverkeer dat via het Citrix systeem verloopt, uit voorzorg stil te leggen. Dit gebeurde naar aanleiding van het advies van het Nationaal Cyber Security Centrum en het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat waarschuwde voor een ernstige kwetsbaarheid in het programma, waardoor hackers zich toegang kunnen verschaffen tot de systemen.
 
Momenteel is het daarom niet mogelijk buiten de ziekenhuislocaties in te loggen op de ziekenhuisnetwerken. De patiëntenzorg ondervindt hiervan geen hinder. Binnen de muren van de ziekenhuizen werkt alles normaal.
Voor dienstdoende specialisten en medewerkers geldt dat zij niet vanuit huis kunnen inloggen. Inloggen in Mijn Slingeland en Mijn SKB is wel gewoon mogelijk.
 
De afgelopen dagen is er nauw contact geweest met ZCert (expertisecentrum over cyber security in de zorg) met betrekking tot het beschikbaar houden van de Citrix omgeving en alle maatregelen die zijn doorgevoerd.
Hoe lang deze situatie zal duren is op dit moment niet duidelijk.

Deel deze pagina: