Slingeland Ziekenhuis

Constructief overleg met gemeenten over toekomst zorg Achterhoek

Santiz-bestuur betreurt commotie: “IC-zorg in beide ziekenhuizen blijft.”  

Gepubliceerd op : 02-12-2019
Laatst bijgewerkt op: 30-01-2020

Winterswijk, 2 december 2019 – Naar aanleiding van de ontstane maatschappelijke onrust over de voorgenomen plannen van Santiz over de ziekenhuiszorg in de Achterhoek na 2025, heeft er maandagmiddag overleg plaatsgevonden tussen de Raad van Bestuur van Santiz en de burgemeesters en wethouders van de gemeenten Winterswijk, Aalten, Oost Gelre en Berkelland.
 
In het overleg heeft bestuursvoorzitter Chrit van Ewijk benadrukt de commotie te begrijpen en te betreuren: “Met name waar het de toekomst van de intensieve zorg op de locaties Winterswijk en Doetinchem betreft, hebben we de uitgangspunten onvoldoende duidelijk voor het voetlicht gebracht. Dat is erg vervelend en had niet moeten gebeuren.”
 
Feit is, zoals ook door Van Ewijk toegelicht tijdens de bijeenkomst van vanmiddag, dat de intensive care-zorg zoals nu op beide locaties wordt aangeboden, in tact blijft. “Op basis van de nu geldende wet- en regelgeving”, aldus Van Ewijk, “blijven we deze zorg onverkort bieden en verandert er helemaal niets. Alleen wanneer de eisen aan intensive care-afdelingen strenger of scherper worden, hierop hebben we geen invloed, zullen we moeten bekijken wat dit voor onze IC’s betekent en daarop moeten anticiperen. Maar uitgangspunt is: intensive care-zorg blijft in Winterswijk en Doetinchem, zonder dat hier op dit moment een termijn aan wordt gesteld.”
 
Voor wat betreft de voorgenomen bundeling van geboortezorg en klinische kindergeneeskunde op de nieuwe locatie aan de A18 vanaf 2025, is tijdens het overleg aangegeven dat dit voor nu inderdaad de koers is. Van Ewijk: “Voor ons is dit de best mogelijke oplossing om ook in de toekomst excellente zorg te kunnen bieden aan de Achterhoekers. We snappen dat hierover nu nog onrust en vragen bestaan. We zullen de komende weken dan ook met diverse interne en externe gremia in gesprek gaan voor een nadere toelichting op deze voorgenomen koers. Hierbij staan we nadrukkelijk open voor alternatieven op weg naar definitieve besluitvorming.”
 
De bestuursvoorzitter spreekt van een constructief gesprek met de burgemeesters en wethouders. “Het is goed dat we met elkaar in gesprek zijn geweest en dat er bij onze gesprekspartners nu duidelijkheid en tevredenheid is over de toekomst van de IC-zorg. Voor wat betreft hun zorgen over de geboorte- en klinische kinderzorg gaan we in januari opnieuw in gesprek.”
 
In februari 2020 vindt de besluitvorming over de strategische koers plaats.
 
 
Naar pagina Strategische koers van Santiz
 

Deel deze pagina: