Slingeland Ziekenhuis

Franniez spaarsysteem voor chronisch zieke kinderen

moed, troost en houvast

Gepubliceerd op : 29-05-2015
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Op maandag 1 juni 2015 start het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem als eerste perifeer ziekenhuis in Nederland met Franniez. Dit is een verzamelsysteem, bedoeld om chronisch zieke kinderen moed, troost en houvast te geven. Na de pilotperiode van ruim 4 maanden in de universitaire ziekenhuizen in Leiden en Maastricht is er groen licht om het systeem over de rest van Nederland uit te rollen. Maandag ontvangen de eerste twee kinderen in het Slingeland Ziekenhuis hun Franniez-spiraal.

Nederland kent 400.000 chronisch zieke kinderen. Ongeveer 80.000 van hen ondervinden daarvan grote gevolgen. Prikken, medicijnen, ziekenhuisopnames en operaties zijn de dagelijkse realiteit. Kinderen zoeken daarbij houvast. Naar iets, dat laat zien wat ze al hebben doorstaan. Iets dat henzelf, ouders, broertjes en zusjes, grootouders, dokters en verpleegkundigen aanknopingspunten geeft om over de ziekte te praten. Daarom is er nu het Franniez verzamelsysteem, dat tastbaar bewijst hoe stoer zij in hun kwetsbaarheid zijn.

De kinderen krijgen als basis van het systeem een houder, de Franniez spiraal. Telkens als er iets gebeurt rondom hun ziekte, krijgen ze een Franniez trede met een sticker die de interventie symboliseert. De trede kunnen ze aan de spiraal bevestigen. Elke trede vertelt een stukje van het verhaal van de ziekte en de behandeling van het kind. Bovenin de spiraal zit een kluisje. In dat kluisje zit de code, die toegang geeft tot het geheime deel van de website van Franniez. Daar kunnen kinderen en hun ouders hun verhalen kwijt in het digitale dagboek.

De Franniez zijn ontwikkeld door het Kinderfonds Franniez. Deze ontstond op initiatief van kinderverpleegkundige Franny Slingerland. Zij kwam in actie omdat ze het jammer vond, dat voor kinderen met kanker en hartproblemen dergelijke verzamelsystemen wel bestaan (Kanjerketting en Tikkiering), maar voor chronisch zieke kinderen niet. De stichting Kinderfonds Franniez bestaat enkel uit vrijwilligers en kan dankzij de steun van donateurs nu de eerste ziekenhuizen laten aansluiten. Als het aan Kinderfonds Franniez ligt komen daar nog heel veel donaties bij omdat alle chronisch zieke kinderen de nodige moed, troost en houvast kunnen gebruiken. www.franniez.nl
Op maandag 1 juni krijgen de eerste 2 kinderen uit handen van onze kinderarts Marc Eling, ambassadeur van de Stichting Kinderfonds Franniez en Walter van Doorn van deze Stichting de eerste Franniez spiraal uitgereikt.

Deel deze pagina: