Slingeland Ziekenhuis

Leden Raad van Bestuur lopen mee op COVID-afdeling


Gepubliceerd op : 23-11-2020
Laatst bijgewerkt op: 18-01-2021

Twee leden van de Raad van Bestuur, Jeltje Schraverus en Erwin Bomers, hebben een ochtend meegelopen op een COVID-afdeling van het Slingeland Ziekenhuis. Jeltje Schraverus op de verpleegafdeling, Erwin Bomers op de ICU.
   
"Tijdens de eerste coronagolf is een groot deel van de reguliere zorg in het ziekenhuis noodgedwongen stopgezet. En zijn er ook afdelingen gesloten geweest. Tijdens deze tweede golf willen we de reguliere zorg zoveel mogelijk laten doorgaan. Daardoor is het nu extra druk voor onze medewerkers", zegt Jeltje Schraverus.
"Een verschil met de eerste golf is dat artsen en verpleegkundigen de ziekte nu beter kennen. En ze weten beter wat te doen en welke medicatie te geven om te voorkomen dat patiënten moeten worden opgenomen op de Intensive Care. Daardoor liggen er nu naar verhouding meer patiënten op de COVID-verpleegafdeling dan tijdens de eerste golf, en minder op de Intensive Care."
Jeltje en Erwin meewerken COVID

Observeren

Jeltje Schraverus liep een ochtend mee op de COVID-verpleegafdeling. "Ik ben onder de indruk van de inzet en de deskundigheid van onze verpleegkundigen", zegt ze na afloop. "Met name ook in hoe zij patiënten observeren. De kleinste details vallen hen op. Ook de rust die zij bewaren en de persoonlijke aandacht voor iedere patiënt, waren zaken die mij opvielen. Veel COVID-patiënten zijn angstig en onze verpleegkundigen weten daar op een professionele en menselijke manier mee om te gaan."
Wat Jeltje Schraverus ook opviel, was dat de verhalen van de eerste coronagolf nog steeds in de hoofden zitten van de verpleegkundigen. "Het zijn professionals, verplegen is hun werk, maar het zijn ook mensen", benadrukt ze.
Jeltje Schraverus was onder de indruk van een gesprek met één van de patiënten. "Deze mevrouw toonde enorme dankbaarheid voor de zorg die zij kreeg van de artsen en het verplegend personeel. 'Jullie doe er echt alles aan om mij weer gezond te krijgen', zei ze tegen me."
 
Jeltje werkt samen met verpleegkundige Laura bij meneer Bal.

Jeltje meewerken COVID3

Confronterend

Erwin Bomers liep een ochtend mee op de COVID-ICU. "Er zijn vijf COVID-IC-bedden. Op de ochtend dat ik meeliep, waren vier daarvan bezet."
Doorgaans liggen patiënten maar enkele dagen op een Intensive Care. "COVID-patiënten liggen er veel langer. Ik ben onder de indruk van wat ik daar gezien heb. Het is ook confronterend om te zien hoe ernstig ziek deze patiënten zijn. En ook nog eens dat er patiënten bij zijn van je eigen leeftijd of jonger."
Erwin Bomers kon nu aan de lijve ervaren hoe lichamelijk zwaar het verpleegkundig werk met COVID-patiënten is. "In die beschermende kleding heb je het heel warm. Alle handelingen moeten met de grootste omzichtigheid gebeuren, om besmetting van jezelf en anderen te voorkomen. En bij de omkleedprocedure komt veel kijken. Even een kopje koffie gaan drinken of naar het toilet, heeft heel wat voeten in aarde."
Op de COVID-ICU heeft een verpleegkundige de zorg voor twee patiënten. "Dat is niet te doen zonder de hulp van zogeheten buddy's: collega's van andere afdelingen die de IC-verpleegkundigen ondersteunen. Dit buddy-systeem werkt heel goed."

Beide bestuurders vonden het een waardevolle ervaring om de zorg voor COVID-patiënten van dichtbij mee te kunnen maken.
 
Erwin hielp IC-verpleegkundige André. 

Erwin meewerken COVID.2
 
 


Deel deze pagina: