Slingeland Ziekenhuis

Zo normaal mogelijk leven met diabetes

Kinderdiabetsteam begeleidt kinderen en ouders

Gepubliceerd op : 22-05-2014
Laatst bijgewerkt op: 27-08-2018

Per jaar worden ruim zesduizend kinderen in Nederlandse ziekenhuizen behandeld voor diabetes type 1. Ook in het Slingeland Ziekenhuis. “We kunnen diabetes niet genezen, maar we kunnen de kinderen en hun ouders wel begeleiden zodat ze een zo normaal mogelijk leven kunnen leiden”, aldus kinderarts Marc Eling.

Als een van de drie gespecialiseerde kinderartsen maakt Marc deel uit van het kinderdiabetesteam samen met twee  kinderdiabetesverpleegkundigen, een diëtist en een kinderpsycholoog. “Het team leert kinderen, tieners en hun ouders om te gaan met diabetes en de ziekte in te passen in hun leven. We leren het kind om zelf de bloedglucosewaarde te bepalen, insuline toe te dienen en om te gaan met eten, bewegen en alle andere factoren die van invloed zijn op de instelling van hun diabetes.”

Impact op het gezin

“Een kind met diabetes heeft een enorme impact op het hele gezin. Als gezin ben je 24 uur per dag betrokken bij het in balans houden van de suikerwaarde en de insuline. Je hebt geen dag vrij. Vooral voor ouders van jonge kinderen is dat belastend”, aldus Eling. “We zorgen voor een zo goed mogelijke diabetesinstelling en proberen problemen als gevolg van diabetes op latere leeftijd te voorkomen. Om te kijken wat het beste werkt voor het kind en het gezin, willen we de kinderen en hun manier van leven zo goed mogelijk leren kennen. Als kinderdiabetesteam vullen we elkaar aan en ondersteunen we elkaar om zorg op maat te kunnen leveren. Want wat bij de een werkt, werkt bij de ander niet.”
V.l.n.r. Petra van der Vecht, kinderdiabetesverpleegkundige; Heleen Wijburg,
kinderarts; Marc Eling, kinderarts; Jolanda Geessink, diabetesverpleegkundige;
Eveline Wijsman, kinderpsycholoog; Marteke van Beek, diëtist en
Elvira Vermeulen, kinderarts. FOTO CHARLES KEIJSER

Pubers

“De puberleeftijd is een lastige fase om diabetes te hebben. Een puber wil niet anders zijn dan de groep”, aldus diabetesverpleegkundige Jolanda Geessink. “De kans dat ze niet of slordig gaan prikken en spuiten is groter. Er zijn kinderen die juist dan wat extra ondersteuning nodig hebben. Ze kunnen voor praktische vragen, extra instructies of tips terecht bij mij of mijn collega Petra van der Vecht. Maar er zijn ook jongeren die behoefte hebben aan contact met kinderpsycholoog Eveline Wijsman. De stap naar de kinderpsycholoog is klein, omdat ze vanaf het begin deel uitmaakt van ons team. We controleren de kinderen vier keer per jaar waarvan twee keer per jaar met de kinderpsycholoog erbij. Niet alleen kinderen, ook ouders hebben baat bij contact met de kinderpsycholoog over de impact en de omgang met diabetes.”

Contactavond en workshops

Eens per jaar organiseert het diabetesteam een contactavond voor ouders en verzorgers. “Tijdens het eerste gedeelte besteden we vaak aandacht aan nieuwe ontwikkelingen, daarna is er gelegenheid om met elkaar van gedachten te wisselen aan de hand van stellingen. We delen de groepen in op ouders van leeftijdgenoten”, licht Marc Eling toe. Niet alleen voor ouders, ook voor de kinderen worden speciale workshops gehouden. “We organiseren een bezoek aan een supermarkt, sportclinics en kookworkshops. Binnenkort staat er een karate workshop gepland met Lydia Mossel, ambassadeur van de Bas van de Goorfoundation. Lydia doet al sinds haar vierde jaar aan karate en is met haar 22 jaar een topsporter met diabetes”, vertelt Jolanda Geessink.

Symptomen diabetes

Hoe weet je dat je kind diabetes heeft? “Soms denken ouders dat hun kind een griepje heeft. Als je kind veel drinkt, veel plast, afvalt en soms weer in bed gaat plassen, is het raadzaam om de huisarts te bezoeken. Bij de huisarts wordt het bloedsuikergehalte gecontroleerd. Bij een te hoge waarde wordt een kind dezelfde dag nog in het ziekenhuis gezien”, aldus kinderarts Marc Eling.
Meer informatie www.kindergeneeskunde.slingeland.nl

Diëtist Marteke van Beek: “Een kind met diabetes mag in principe alles eten”

Marteke van Beek is diëtist van het kinderdiabetesteam. Als een kind opgenomen wordt in het ziekenhuis, gaat ze zich meteen dezelfde dag nog voorstellen. “Omdat ik de eerste dagen veel met de kinderen te maken heb en ze me dan al even hebben gezien”, aldus Marteke. Suikerziekte is geen kwestie van ‘je mag geen suiker’. “Het goede nieuws is dan ook dat een kind met diabetes in principe alles mag eten. Wel is het belangrijk om te weten dat in bijna alles wat we eten veel suiker zit in de vorm van koolhydraten. Ik leg de kinderen uit dat koolhydraten worden omgezet tot glucose in je bloed. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen insuline aan om de glucose te transporteren naar onze cellen waar het als brandstof wordt gebruikt. We moeten dus aan de slag om de bloedsuikers te normaliseren door een goede balans te vinden tussen insuline en koolhydraten uit de voeding.”


Lars Derksen en diëtist Marteke van Beek: “Aan de hand van de informatie over wat kinderen graag eten en hun manier van leven maak ik een basisadvies.” FOTO CHARLES KEIJSER

Bewustwording“

Ik vraag aan de kinderen hoe hun leven eruitzag voordat ze diabetes hadden; wat eet je graag, ben je sportief of zit je liever achter de computer. Aan de hand van de informatie over wat kinderen graag eten en hun manier van leven maak ik een basisadvies”, aldus Marteke van Beek. “De volgende stap is rekenen met koolhydraten. Aan de hand van een eettabel kijken we hoeveel koolhydraten ergens in zitten. Kinderen brengen ook verpakkingen mee van producten die ze lekker vinden. Aan de hand van die productinformatie gaan we samen rekenen. Bij sporten verbruik je juist meer koolhydraten en zakt je bloedsuiker. Weten wat je eet en gaat doen, die bewustwording is belangrijk.”

Per kind verschillend

Bovendien leert ieder kind met behulp van een vingerprik te bepalen hoeveel glucose er in zijn bloed zit. Sommige kinderen dienen zichzelf insuline toe met een prikpen, anderen werken met een insulinepomp. “Wat het beste werkt, is per kind verschillend. Waar we naar streven is dat een kind met diabetes geen uitzondering is, maar gewoon kan doen wat zijn klasgenootjes ook doen.”

Deel deze pagina: