Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Orgaan- en weefseldonatie

Gepubliceerd op: 17 januari 2021

'Donatie' is het ter beschikking stellen van gezonde organen en/of weefsels van iemand die overleden is. De gezonde organen en weefsels gaan naar patiënten die de organen of weefsels dringend nodig hebben. Deze patiënt kan door de donatie in leven blijven of de kwaliteit van zijn leven aanmerkelijk verbeteren. Transplantatie is het vervangen van het zieke orgaan of weefsel bij een patiënt door een gezond orgaan of weefsel van een donor.

Uw organen en weefsels doneren? Of juist niet? Of niet alle weefsels en Organen? Het is best een moeilijke beslissing. Daarnaast is het doneren van organen of weefsels vaak voor nabestaanden een extra emotionele gebeurtenis. Laat u bijvoorbeeld goed informeren via de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) over deze keuze.

De nieuwe Donorwet 2020: Actieve Donorregistratie

Per 1 juli 2020 is er een wetswijziging doorgevoerd in de huidige donorwet. Iedereen in Nederland krijgt van de overheid informatie over de nieuwe wet. 

  • Als u na 1 september 2020 nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister krijgt u een brief met de vraag of u uw keuze wilt invullen.
  • Als u na de eerste brief niets invult krijgt u na zes weken een herinneringsbrief.
  • Als u opnieuw niets invult, komt bij uw naam ‘Geen bezwaar tegen donatie’ te staan. Hierover krijgt u weer een brief om dit te bevestigen. 

Meer informatie en antwoorden op de meest gestelde vragen over de nieuwe wet vindt u op de website van de Rijksoverheid over orgaandonatie.

Bekijk ook de animatie: 'Donorregister: Veranderingen per 2020'. 
 
 

Wanneer kan men donor zijn?

Iedereen kan toestemming geven voor donatie. Pas op het moment van overlijden stelt een arts vast of iemand daadwerkelijk donor kan zijn.

 

Orgaandonatie

Ook na een circulatie-stilstand, waarbij er geen bloedcirculatie meer is, is er in een aantal gevallen nog donatie van nieren, longen en lever mogelijk. Dit wordt een 'donation after circulatory death' (DCD) genoemd (voorheen non-heartbeating donatie).
Indien een patiënt op de Intensive Care-afdeling, bewezen hersendood is, maar de hartslag en ademhaling kunstmatig in stand gehouden kan worden, is het mogelijk dat organen geschikt blijven voor donatie. Bij deze procedure, de 'donation after brain death' (DBD) (voorheen de heart-beating donatie genoemd), kunnen in principe hart, longen, lever, pancreas, nieren en dunne darm gedoneerd worden.  
Orgaandonatie is alleen mogelijk als iemand in het ziekenhuis overlijdt.

Zie ook de webpagina Alles rondom het begrip hersendood

Bekijk de animatie: 'Orgaandonatie, Hoe gaat dat?'

Weefseldonatie

Voor weefseldonatie is zuurstofrijk bloed niet belangrijk. Donatie van weefsels kan daarom bijna altijd plaatsvinden, ook als iemand thuis overlijdt.

Bekijk de animatie: 'Weefseldonatie: Hoe gaat dat?'

Procedure

De gang van zaken met betrekking tot het doneren van organen en/of weefsel gaat volgens strenge regels. Als de overledene medisch gezien geschikt is voor donatie, dan raadpleegt de arts het ‘Donorregister’. In dit register staat welke keuze de overledene heeft gemaakt. Het donorregister kan dag en nacht worden geraadpleegd.
Als er toestemming is voor donatie, dan meldt de arts de overledene aan als donor bij de Nederlandse TransplantatieStichting (NTS).
De selectie van de ontvanger vindt plaats op basis van een aantal vastgestelde medische criteria die staan in de wet op de orgaandonatie.

De donatie vertraagt de begrafenis of crematie van de overledene niet. Na zowel orgaan- als weefseldonatie kan de overledene gewoon worden opgebaard, thuis of in een rouwcentrum.Uiteraard maken de nabestaanden op geen enkele wijze kosten als gevolg van de orgaan- en/of weefseldonatie. 

Donatiecoördinator

Binnen het Slingeland Ziekenhuis is een donatiecoördinator werkzaam. De donatiecoördinator zorgt ervoor dat in het ziekenhuis respectvol en volgens de regels wordt omgegaan met orgaan- en weefseldonatie. De donatiecoördinator ondersteunt artsen en verpleegkundigen tijdens het proces waar donatie aan de orde komt en verzorgt scholing en voorlichting.

Meer informatie

www.transplantatiestichting.nl (NTS)
www.donorwise.nl  (Voorlichting voor jongeren).
www.donorregister.nl (Ministerie van VWS).

Antwoorden op vragen over orgaandonatie en weefseldonatie

De antwoorden op vragen over o.a.  'hoe gaat orgaandonatie' of 'hoe verloopt weefseldonatie', 'donatie en geloof', 'donatie en familie' kunt u vinden via : Belangrijke vragen en antwoorden over orgaan- en weefseldonatie.
 

 

Laatst bijgewerkt op: 08 december 2023

Direct naar

Prototype Inreda AP6. De kunstalvleesklier zit met twee slangetjes verbonden aan de buik van de patiënt. ©Inreda Diabetic
Resultaten studie kunstmatige alvleesklier voor diabetespatiënten veel belovend