Slingeland Ziekenhuis

Terugroepactie CPAP van Philips


Gepubliceerd op : 15-06-2021
Laatst bijgewerkt op: 13-09-2021

Wegens gezondheidsrisico’s roept Philips onder andere de Dreamstation CPAP’s terug. Zij vragen de slaap-apneu patiënten die een CPAP van Philips gebruiken om deze om te ruilen via hun leverancier. (Dit geldt niet voor een Dreamstation 2.0, deze apparaten zijn helemaal in orde).
Om welke apparaten het gaat ziet u in het bericht op de website van Philips.   

Update 16 juli 2021

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ)  heeft een aanbeveling opgesteld: Beademingsapparaten van Philips blijven gebruiken. Daarin verklaren zij het volgende:
De beademings- en apneuapparaten waar Philips recent voor waarschuwde vormen voor zover nu bekend geen risico op gezondheidsschade. De betrokken artsenvereniging Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) en de vier Centra voor Thuisbeademing komen samen met Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd tot de algemene aanbeveling om de apparaten te blijven gebruiken, zolang deze nog niet vervangen of gerepareerd zijn.

Download bestand 'Aanbevelingen beademingsapparatuur Philips door IGJ, NVALT en Centra voor Thuisbeademing' (pdf)


 

Advies ( 23 juni 2021)

De longartsen van het ziekenhuis hebben hun advies voor patiënten aangepast in overleg met Philips, de leveranciers en  de Nederlandse Vereniging voor artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT). Het advies is nu om de CPAP te blijven gebruiken. 

"Wij achten het niet gewenst om op dit moment in algemene zin patiënten te adviseren te stoppen met het gebruik van de genoemde apparaten tot er meer informatie is.” Lees hier het volledige advies.

Helaas is het niet mogelijk dat de longartsen alle patiënten persoonlijk te woord staan hierover.  Wij raden patiënten aan om er alert op te zijn dat u de CPAP alleen met water en afwasmiddel schoonmaakt. Alle andere schoonmaakmiddelen mag u hiervoor niet gebruiken!
 

Welk type CPAP heb ik?

Als u op het CPAP-apparaat kijkt ziet u welke CPAP u heeft (fabrikant en type). De terugroepactie geldt alleen voor de CPAP's van Philips met uitzondering van de Dreamstation 2.0. Deze laatste versie heeft de problemen niet.
Twijfelt u welke versie CPAP u heeft? Neem dan contact op met de leverancier van uw CPAP.

Leveranciers

Leveranciers van de apparatuur zijn in overleg met fabrikant Philips over de praktische uitvoering van de terugroepactie die zij in hun persbericht noemen. Op dit moment is er nog geen oplossing voor de gebruikers van de apparaten. 
Firma Vivisol geeft aan dat zij patiënten persoonlijk zullen berichten over de oplossing. Alle nieuwe patiënten zullen uiteraard gebruik gaan maken van andere CPAP-apparaten.
Neemt u contact op met uw leverancier als u gebruik maakt van een CPAP van Philips waar deze terugroepactie voor geldt.


Update (16 juni 2021)

Er is een overleg geweest met alle leveranciers en Philips. Alle leveranciers communiceren het laatste nieuws via hun eigen websites. Philips komt met een 'field safety notice', waardoor bekend wordt gemaakt welke acties er uitgezet gaan worden. Tot die tijd worden er geen apparaten omgewisseld bij patiënten.
 

Veel gestelde vragen

Op de website van Vivisol vindt u ook antwoord op veel gestelde vragen. 
  
 

Deel deze pagina: