Overslaan en naar de inhoud gaan
search

3e coronavaccinatie gehad? Haal ook een boosterprik!

Gepubliceerd op: 24 december 2021

Afgelopen najaar hebben mensen met een ernstige afweerstoornis een uitnodiging van het ziekenhuis ontvangen voor een 3e vaccinatie tegen corona. Veel mensen denken dat een 3e vaccinatie hetzelfde is als een boostervacccinatie. Dat is niet zo. Het is belangrijk om na een 3e vaccinatie ook een boosterprik te halen. 

 

Verschil 3e vaccinatie en boostervaccinatie

De 3e vaccinatie is alleen aangeboden aan mensen met een ernstige afweerstoornis. Zij zijn na twee vaccinaties mogelijk niet voldoende beschermd tegen corona. Met een 3e vaccinatie kan een betere bescherming worden bereikt. Deze 3e vaccinatie is voor patiënten met een afweerstoornis onderdeel van de basisvaccinatie (die voor de meeste andere mensen uit 2 vaccinaties bestaat). 

De boostervaccinatie is bedoeld als een extra prikkel (oppepper) voor het afweersysteem. De booster zorgt ervoor dat de bescherming na de basisvaccinatie nog een keer wordt verhoogd. Een booster is nodig omdat de beschermende werking van de basisvaccinatie na verloop van tijd afneemt én om te beschermen tegen nieuwe varianten van een virus, zoals de omikron-variant.

Voor mensen met een ernstige afweerstoornis die een 3e vaccinatie hebben ontvangen, betreft de boostervaccinatie dus een 4e prik. 

Tijd tussen 3e vaccinatie en boostervaccinatie

De boostervaccinatie kan 3 maanden na de 3e vaccinatie worden gehaald. Als iemand na de 3e vaccinatie nog corona heeft gehad, kan de boostervaccinatie 3 maanden na de besmetting worden gehaald. 

De uitnodiging voor de boostervaccinatie

De uitnodiging voor de boostervaccinatie wordt (op geboortejaar, van oud naar jong) gestuurd door het RIVM. Het vaccineren gebeurt op een priklocatie van de GGD. 

Meer informatie?

Meer informatie over vaccinatie tegen het coronavirus vindt u op www.coronavaccinatie.nl. Op de website van het RIVM staan vragen en antwoorden over de boostervaccinatie. U kunt ook het landelijke publieksinformatienummer bellen als u vragen heeft over het coronavirus of de coronavaccinatie: 0800-1351 (gratis).

 

 

Laatst bijgewerkt op: 07 februari 2022

Direct naar

Ingang Spoedeisende Hulp
Zaterdag 2 maart oefent het Slingeland crisissituatie met lotusslachtoffers