Overslaan en naar de inhoud gaan
search

Darmstoma: colostoma en ileostoma

Gepubliceerd op: 23 september 2011

Het aanleggen van een stoma gebeurt soms onverwachts, bijvoorbeeld bij een acute ontsteking, een perforatie in de darm of afsluiting van een deel van de darm.
Meestal is van te voren bekend dat een patiënt een stoma krijgt.
U krijgt een darmstoma als de ontlasting uw lichaam niet meer langs de natuurlijke weg kan of mag verlaten.
Een ontstekingsziekte of kanker in de darm of blaas is meestal de reden van het krijgen van een stoma.

Er zijn twee soorten darmstoma's:

Darmkanker

Meestal kan de arts van te voren aangeven of hij verwacht dat een patiënt met darmkanker of andere darmaandoening een stoma krijgt na de darmoperatie. Bij familiaire darmkanker kan het voorkomen dat uw dikke darm preventief wordt verwijderd. Het kan dan nodig zijn dat dan een (tijdelijk) stoma wordt gemaakt.

Chronische darmontstekingen

Bij chronische darmontstekingen zoals de Ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa kan het noodzakelijk zijn een (tijdelijk) een stoma aan te leggen.

Andere redenen voor een darmstoma

  • aangeboren afwijkingen, zoals hirschsprung, anusatresie;
  • darmpoliepen;
  • diverticulitis;
  • slechte darmfunctie;
  • het tijdelijk moeten ontzien van de plaats waar een darm geopereerd is;
  • incontinentie;
  • verwondingen aan de darm;
  • tumoren aan de eierstokken of baarmoeder.

Ontlasting

Als een groot gedeelte van de dikke darm is weggenomen ontbreekt een deel van het spijsverteringsproces. De darm is minder in staat om vocht te onttrekken aan de ontlasting. De ontlasting is dan minder ingedikt en is nog behoorlijk vloeibaar als het de stoma verlaat. Na de operatie zal de ontlasting ook nog dun zijn. Na verloop van tijd zal de ontlasting steeds minder vloeibaar zijn. Dit is afhankelijk van op welk deel van de darm het stoma wordt aangelegd.

Dikke darmstoma: colostoma

Als een ziek deel van de dikke darm wordt verwijderd en het niet (direct) mogelijk is om de overgebleven gezonde uiteinden weer aan elkaar te zetten wordt een colostoma aangelegd. De meest voorkomende operatietechnieken waarbij een colostoma wordt aangelegd zijn: een rectumamputatie of de hartmannprocedure.
Voor het aanleggen van een colostoma wordt tijdens een operatie een gezond deel van de dikke darm (colon) door de buikwand naar buiten gebracht om een stoma (opening) te vormen. Deze stoma vormt vanaf dat moment de uitgang voor ontlasting.

Tijdelijk

Soms wordt een tijdelijke colostoma aangelegd om na een darmoperatie het laatste deel van de dikke darm en de endeldarm rust te geven en te laten genezen. Bij een tijdelijke stoma is het dan mogelijk om na enkele maanden tot jaren, de normale doorloop van de darmen te herstellen. Het is daarbij van belang dat de sluitspier van de anus in goede conditie blijft om te zorgen dat er na een hersteloperatie geen incontinentie optreedt. De fysiotherapeut kan hiervoor adviezen geven.

Plaats van de stoma

Een colostoma wordt gewoonlijk aangelegd aan de linkerzijde van de buik, maar kan in sommige gevallen rechts worden aangelegd. Dit is afhankelijk van de reden waarom een stoma wordt aangelegd. Meestal bevindt een colostoma zich op de linker zijde van de buik net onder de navel.

Soorten colostoma

Er zijn twee verschillende soorten colostoma's:

Dunne darmstoma: ileostoma

Ileostoma is een kunstmatige uitgang van de dunne darm (ileum). Een ileostoma is nodig als de hele dikke darm verwijderd of (tijdelijk) niet gebruikt wordt. Om een ileostoma aan te leggen, wordt een deel van de dunne darm (ileum) naar het oppervlak van de buik gebracht om een stoma (opening) te maken. De meest voorkomende operatie technieken waarbij een ileostoma wordt aangelegd is een Low Anterior resectie en een (sub.) totale colectomie.

Tijdelijk

Soms wordt een tijdelijke ileostoma aangelegd om na een darmoperatie het onderste deel van de darm (meestal de dikke darm) rust te geven te laten genezen. Het is bij een tijdelijke stoma van belang dat de sluitspier van de anus in goed conditie blijft om te zorgen dat er na een hersteloperatie geen incontinentie optreedt. De fysiotherapeut kan hiervoor adviezen geven.

Plaats van de stoma

Een ileostoma wordt gewoonlijk aangebracht aan de rechterzijde van de buik onder de navel, maar kan in sommige gevallen links worden aangelegd.

Soorten ileostoma

Er zijn twee verschillende soorten ileostoma:

Laatst bijgewerkt op: 08 november 2021

Direct naar

thf-nieuwbouw-0049ps.jpg
Bouw Slingeland Ziekenhuis officieel van start