Overslaan en naar de inhoud gaan
search

MRI-scan

Radiologisch onderzoek

Gepubliceerd op: 03 juli 2024

Een MRI-scan is een onderzoek waarbij magnetische velden en radiogolven worden gebruikt om (delen van) het lichaam in beeld te brengen. Voor dit onderzoek wordt géén röntgenstraling gebruikt. Het is een onschadelijke en pijnloze techniek. De techniek die wordt toegepast gaat gepaard met veel lawaai. Patiënten krijgen oordoppen in en een koptelefoon op met muziek om dit minder luid te horen.

Het Slingeland Ziekenhuis beschikt over twee moderne MRI-scanners. Beide staan op de afdeling Radiologie (route 62). 

Claustrofobie

Als u last heeft van claustrofobie, geef dit dan aan bij uw arts of als de afspraak voor het onderzoek gemaakt wordt. Er bestaat een mogelijkheid om een afspraak te maken voor een proefligging. De scanner met extra grote opening wordt gebruikt voor patiënten met claustrofobie. De aanvragend arts kan ook rustgevende en ontspannende medicijnen voorschrijven. Bekijk ook het filmpje MRI-scan, wat kunt u verwachten

Voorbereiding

Bij het maken van de afspraak voor de MRI-scan informeren we u ook over de noodzakelijke voorbereiding voor dit onderzoek voor u als patiënt. Het is belangrijk dat u deze aanwijzingen opvolgt. In de patiëntenfolder, die u heeft ontvangen staat deze informatie ook. Leest u de folder aandachtig door. 

Contrastmiddel

Soms wordt er contrastmiddel gebruikt voor het onderzoek. De patiënt moet het contrastmiddel van tevoren drinken of krijgt het met een infuus via de bloedvaten toegediend. Na het onderzoek wordt het infuus ook weer verwijderd. 

Allergie

Bent u ergens allergisch voor? Meld dit altijd bij de arts die het onderzoek aanvraagt en aan de laborant voor het onderzoek start.

Gang van zaken

Voor de voortgang en planning is het belangrijk dat u op de afgesproken tijd aanwezig bent (route 62). 
Als u zich aan de balie meldt, krijgt u een vragenlijst. Deze vult u in en kunt u op de afdeling Radiologie bij kamer 12 in de brievenbus deponeren. De laborant haalt u op en geeft u verdere instructies over kleding, sieraden en eventuele protheses die de scanruimte niet in mogen. Mogelijk krijgt u van de laborant een broek en een OK-jasje om aan te trekken.

Tijdens het onderzoek ligt u meestal op uw rug op de onderzoekstafel van de scanner, soms is een andere positie nodig. Afhankelijk van welk onderzoek met de MRI-scanner wordt uitgevoerd, worden er soms ook spoelen (antennes) geplaatst. Deze zijn nodig om de signalen op te vangen zodat een goed onderzoeksbeeld gevormd wordt.

Afhankelijk van de scan die u krijgt, gaat u eerst met uw hoofd of eerst met uw voeten in de tunnel. Het lichaamsdeel dat in beeld gebracht moet worden moet in het midden van de tunnel komen om een goed beeld te kunnen vormen.    

Bij aanvang van het onderzoek schuift de onderzoekstafel in een soort tunnel. Er is een MRI-scanner met een opening die 60 centimeter breed is en een scanner met een opening van 70 centimeter. De tunnel is 125 cm of 147 cm lang en is aan beide kanten open. 
  
Tijdens het onderzoek is de laborant niet bij u in de ruimte, maar in de ruimte ernaast. De laborant staat via de intercom met u in contact. Vanuit de bedieningsruimte houdt de laborant u in de gaten. U krijgt een bel in uw hand die u kunt indrukken bij nood. 

We raden u aan om:

Laatst bijgewerkt op: 05 juli 2024

Direct naar

2024-10-hans-van-weerd.jpg
Expostities in oktober en november 2024