Mammografie (aangevraagd door de huisarts)

Radiologisch onderzoek

Een mammografie is een onderzoek waarbij röntgenfoto’s van de borsten (mammae) worden gemaakt. Door middel van röntgenstraling wordt de weefselstructuur van de borsten zichtbaar gemaakt. Op deze manier kunnen we veranderingen in het borstklierweefsel signaleren. Dit is het eerste medische onderzoek om afwijkingen te onderzoeken en eventuele borstkanker op te sporen.

Bent u jonger dan 30 jaar? Dan wordt er altijd eerst een echografie van de borsten gemaakt. 

Gang van zaken

U wordt gevraagd uw bovenkleding uit te doen. Voor het maken van de foto’s wordt er aan de borst getrokken om ervoor te zorgen dat al het borstklierweefsel afgebeeld wordt. De laborant legt uw borst op een steunplaat en drukt met behulp van een tweede plaat het borstklierweefsel samen. Meestal is deze druk vervelend, soms zelfs pijnlijk. Het samendrukken is echter noodzakelijk voor een goede kwaliteit van de foto's. Iedere borst wordt in twee verschillende richtingen gefotografeerd: van boven (craniocaudaal) en van opzij (oblique). Indien nodig worden er aanvullende foto’s gemaakt.

  Mammograaf
Mammograaf
 

Craniocaudaal foto rechts en links


Oblique foto rechts en links

De mammografie duurt ongeveer 15 minuten.

Uw borsten kunnen na het onderzoek nog enige tijd gevoelig zijn.

De radioloog beoordeelt de opnamen en beslist of er vervolgonderzoek moet plaatsvinden. Dit kan een echografie en/of een biopsie (punctie) van de borst zijn. Een echografie wordt doorgaans direct na de mammografie verricht. Voor een biopsie moet u op een later tijdstip terugkomen via de mammapoli.

De uitslag krijgt u via uw huisarts. Deze is meestal binnen twee werkdagen bekend.

Meer informatie staat in de folder over mammografie. Hierin staat onder andere benoemd hoe we omgaan met mammografie tijdens zwangerschap of borstvoeding, bij borstprotheses en bij een pacemaker of ICD.


Laatst bijgewerkt op: 17-04-2021

Deel deze pagina: